VR élmények – Az 1900-as évekbe repülhetünk vissza egy szemüveg segítségével

Az 1900-as évek elejére repíti vissza az érdeklődőket a Nyíregyházi Turisztikai Iroda. Egyedülálló VR filmet készítettek a városról, egy szemüveg viselésével egy olyan korba utaznak a turisták, amikor még nem állt a Kossuth szobor vagy a Takarékpalota, a belvárosban pedig a nyüzsgő piaci életé volt a főszerep.

A római katolikus templom előtti tér, a Kossuth szobor és a belváros már megszokott látvány a nyíregyháziaknak és az elmúlt években ideérkező turistáknak is. Valamivel több mint száz évvel ezelőtt viszont még teljesen máshogy nézett ki a nyíregyházi belváros.

VR élmény

Az 1900-as évek elején piaci kofák kínálták áruikat a városháza előtti téren, ekkor még nem állt itt sem a Kossuth szobor, és még a Takarékpalota sem épült fel. Egy virtuális időutazásnak köszönhetően, egy VR szemüveg felvétele után bárki ebbe a korszakba repülhet vissza a Nyíregyházi Turisztikai Iroda fejlesztésének köszönhetően.

A belvárosi séták most már kiegészülnek egy újabb programelemmel, egyrészt egy templom látogatással, hiszen a séta végén a római katolikus templom tornyába fel lehet menni és 29 méter magasból megtekinteni a Kossuth teret. Ezt követően egy VR szemüveg segítségével bepillantást nyerhetünk az 1900-as évek eleji Kossuth téri nyüzsgő piaci hangulatba. Találkozhatunk az árusokkal, megjelenik a papok padja városunk papjaival, befut a kis vonat, hiszen akkor még itt megállója is volt, illetve feltűnik egy pillanatra a város híres törpe növésű rikkancsa, Andriska is. – nyilatkozta Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Több hónapos munka

Ezt az egyedülálló lehetőséget a sajtó számára mutatták be elsőként csütörtök délelőtt, de ezentúl bárki kipróbálhatja az iroda által szervezett sétákon. Több hónapos munka eredménye, hogy egy valóban életszerű bemutatót sikerült elkészíteni a 20. századi Nyíregyházáról.

Azt gondoltuk, hogy a városunkról mindenképpen mutatni kellene egy múltbéli jelenetet, minél élet- és korhűbben. Inkább választottuk ezt a formát, mint egy jövőbeli, sci-fi hangulatú témakört. Hónapokig tartó kutatómunka eredményeként állítottuk össze ezt a három perces filmet, helytörténészek, régi képeslapok és korabeli könyvek és egyéb anyagok segítségével. – tette hozzá az ügyvezető.

Belvárosi séták

A belvárosi sétákat nem csak a turistáknak ajánlja a TDM iroda, a nyíregyháziaknak is tudnak új információkkal és érdekességekkel szolgálni. A program minden szerdán és pénteken, 16 órakor indul a Kossuth téri irodától, a résztvevők meglátogatják többek között a római és az evangélikus templomot, valamint a Bessenyei és Benczúr tereket is.