Vörös riasztást adott ki a meteorológia

Ma napközben északnyugat felől délkelet felé helyeződve erős hidegfront lép be az országba, amely estére eléri a Tiszántúlt és késő estére elhagyja keleti határainkat.

A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Elszórtan heves zivatarra is számítani kell, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h), nagyméretű jég (jégátmérő > 2-3 cm) kísérhet. Helyenként felhőszakadás is lehet (> 20–40 mm).

Heves zivatarra a délelőtti óráktól a Dunántúlon, annak is főként az északnyugati felében, majd a kora délutáni óráktól egyre inkább a középső országrészben, illetve a Dunától keletre alakulhat ki, főként az ország északi és este a keleti felében. Nagyobb területen tevékenykedő heves zivatarrendszer az ország keleti felében a valószínűbb az esti órákban.

A ma déli óráktól késő estig a front környezetében időszakosan károkozó szél (> 90 km/h) is létrejöhet, amely adott időszakban nagyobb területet érinthet. Kialakulására nagyobb esély a Dunántúl keleti és déli felén, valamint a Dunától keletre eső tájakon van.

met.hu