Volt gomb, nincs gomb – Így írta át a mobiltelefonok történelmét az iPhone
Volt gomb, nincs gomb – Így írta át a mobiltelefonok történelmét az iPhone

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója tizennégy éve, 2007. január 9-én mutatta be az első iPhone-t. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a nap megváltoztatta azt, amit korábban a telefonokról gondoltunk.

Talán a fiatalok, akik megnézik az első iPhone-t, nem is értik, hogy ez a telefon miért olyan nagy szám. Nekik már természetes, hogy a legtöbb körülöttük lévő készülék érintőképernyős és letisztult formavilágú. Ez azonban korántsem volt magától értetődő 2007-ben. Érdemes megnézni más gyártók ekkoriban kiadott néhány telefonját, és nyilvánvalóvá válik, hogy az iPhone miért is forradalmasította a teljes telekommunikációs ipart.

Az iPhone előzményeiért legalább 1997-ig kell visszamenni. Ekkor tért vissza a céghez Steve Jobs, ami után az Apple szárnyalni kezdett. Ő volt az egyik első techguru, aki előadásaival, innovatív szemléletével és nyilatkozataival szinte kultikus sztárja lett a technológiai világnak. A mindig viselt teniszcipője, kopott kék farmerje és fekete garbója sokak emlékeiben máig élesen él.

Steve Jobs és munkatársai termékek helyett sokkal inkább élményeket akartak eladni az embereknek. Például megvizsgálták, hogy a vetélytársak számítástechnikai eszközeit miért nem tudják az emberek könnyedén használni? Ezután pedig megpróbálták megtalálni a nem egyszerű és szokványos, hanem a lehető leginnovatívabb megoldásokat a problémákra. Ilyen volt például az ujjainkkal használható érintőképernyő ötlete is, amire sokan korábban nem is gondoltak.

Ebbe a szemléletbe engednek betekintést Jonathan Ive, az Apple vezető formatervezőjének szavai is.

„Nem használunk fókuszcsoportot. Az csak arra jó, hogy biztosan ne bántsunk meg senkit, és lagymatag, senkit se sértő termékeket készítsünk.”

Az iPhone volt a világ első szép, letisztult formavilágú telefonja. „A formatervezés lényege számunkra, hogy a legtöbbet hozzuk ki a legkevesebből. Mindent megteszünk, hogy egyszerű megoldásokat találjunk…” mondta szintén Jonathan Ive formatervező. Bár ezek a szavak ma már kevésbé hatnak forradalminak, a 2000-es évek elején még igencsak annak számítottak.

Az iPhone volt az első olyan telefon is, amivel kényelmesen lehetett internetezni. Ma már a világ legtermészetesebb dolgának tűnik például, hogy munkába menet a buszon az emberek a telefonjukat nyomkodják. Az ehhez szükséges technikai feltételeket először szintén az iPhone teremtette meg. Ez az újdonság is számos területen alakította át az életünket. Mindenki eldöntheti, hogy ezért hálás-e az Apple mérnökeinek.

De nem csak az első iPhone változtatta meg a világot. Például az iPhone 4-es 2010-ben jelent meg, ekkor került az előlapi kamera az iPhone kijelzője fölé. Ez teremtette meg a szelfi fotózás divatját. Bár már korábban is készítettek önmagukról fényképeket az emberek, a 21. századi trend felfutását nagyrészt az iPhone-ok újításának köszönhetjük.

Steve Jobs haláláig aktívan részt vett az iPhone-ok fejlesztésében, végül hosszú betegség után hunyt el 2011-ben. A technológiai iparra gyakorolt hatását jól mutatja az életéről szóló megszámlálhatatlan mennyiségű könyv és film. A magyarok számára a legérdekesebb emlék róla a budapesti szobra. Ez a világon elsőként, alig néhány hónappal a halála után már elkészült, és máig a leghíresebb Steve Jobsról készült szobor.

Természetesen az évek során minden új modell megjelenésével, változtak és fejlődtek az iPhone-ok. A kezdeti 4 gigabájtos helyett ma már 256 gigabájtos merevlemezzel is kaphatók a készülékek. A tervezőmérnökök és rajongók pedig véget nem érőn vitatkoznak az ideális kijelzőméretről.

Hiába kerül a legújabb csúcskategóriás iPhone 612 ezer forintba, világszinten ma a mobiltelefonok nagyjából negyede iPhone. Sőt vannak olyan országok, mint az USA vagy Japán, ahol háromból két mobil iPhone. Szabályos rajongás veszi körül a telefont, sokaknak ünnepnap az éves új modell megjelenésének időpontja.

A technológiai cégek jövője természetesen képlékeny. A globális gazdaságra jellemzően például az iPhone-okat is Kínában szerelik össze. De többek között ez is megváltozhat a jövőben.

Az azonban biztos, hogy Steve Jobs hiánya, az óriási konkurencia és a globális gazdasági bizonytalanságok ellenére az Apple és az iPhone továbbra is szárnyal. 2020 nyarán az Apple lett az első cég a világon, aminek piaci értéke elérte a kétezermilliárd dollárt. Ez több, mint a hatvanmillió lakossal rendelkező Olaszország teljes egyéves GDP-je.

Az iPhone fejlődése pedig még közel sem ért véget, már megjelentek az első hírek a ketté hajtható változatról is…

 

hirado.hu