Vízügyi felülvizsgálat – Kiváló állapotban a vizsgált szakasz

A Felső -Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság 640 kilométeres töltését, és 3200 kilométeres csatornahálózatát ellenőrizte, a hozzá tartozó műtárgyakkal a védelmi időszak kezdetén.

Lőrincz Róbert, a FETIVIZIG Vízrendezési- és Öntözési Osztályvezetője nyilatkozott a közelmúltban zajlott munkáról:

A létesítményeinket kiválóan fel tudtuk készíteni erre a belvizes-árvizes időszakra. Töltéseink kétszeri kaszálása megtörtént. Csatornáink a belterületek védelme érdekében, illetve a fontosabb gerinc csatornák – főgyűjtő csatornák – jó állapotba kerültek, vízelvezetésre alkalmasak. Szivattyútelepeink felkészítettek, zsilipeink nagy része jó állapotban van.

Két nagyobb víztározó, az árvízszintet csökkentő Beregi és a Szamos-Kraszna közi tározó állapota is kielégítő. Emellett a vízhasznosítási létesítmények felülvizsgálatát is elvégezték, hiszen a tendencia alacsony talajvízszintet és aszályos esztendőket jelez. A meteorológiai adatokat közvetítő magyar-ukrán közös távjelző hálózat szintén biztonságos.

A távjelző rendszerek jól működnek, üzemképesek, és funkciójukat teljes mértékben ellátják, sőt a hátteret szolgáló informatikai hálózatot is felülvizsgáltuk. Kifejezetten fontos eleme ez az ár - belvízvédekezésnek mind az előrejelzésben, mind a pillanatnyi helyzet értékelésében.

– fogalmazott a szakember.

Napjainkban is zajlik két nagyobb árvízvédelmi fejlesztés. A Tivadari híd környékén és az a fölött tervezett projekt, illetve a tiszatúri tározó építése.

Emellett 3 milliárd forint értékben jónéhány belvizes beregi tájgazdálkodási program már lezárult. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső -Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában, illetve önállóan az Országos Főigazgatóság égisze alatt zajló fejlesztésekre 50 milliárd forintot fordíthatnak uniós forrásból, ezen túl jelentős bővítés előtt áll a vízhasznosítást és öntözést szolgáló csatornahálózat és tározó rendszer.

 

Matyasovszki Edit