Vízosztás a hőségben

A harmadfokú hőségriasztás pénteken éjfélig van érvényben, és az ország egész területére vonatkozik. Az intézkedésnél az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéseit, illetve az illetékes minisztérium javaslatát vették figyelembe. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a hőségriasztásra tekintettel palackozott ásványvíz osztását rendelte el. A vizet dr. Ulrich Attila és a Közterület-felügyelet munkatársai kínálták a belvárosban közlekedőknek. Az alpolgármester elmondta, reméli, hogy ez az 1400 palack ásványvíz amit az önkormányzat jóvoltából kiosztanak, segít rendbe tenni a járókelők hőháztartását. A vízosztást mindig megszervezik, amikor a kánikula miatt szükség van a segítségre.

 

HŰSÖLÉS ÉS SZÖKŐKUTAK

 

Nyíregyháza közterületein számos lehetőség van a hűsölésre. A NYÍRVV Nonprofit kft. 9 szökőkutat és 34 ivókutat, valamint 396 közkifolyót üzemeltet, melyek éves költsége meghaladja a 10 millió forintot. A Kossuth téri szökőkút vízforgatós rendszerű, automata vegyszeradagolóval felszerelt, és szélérzékelője szükség szerint csökkenti a vízsugarak magasságát és leállítja az átlós vízjátékot.

További képekért kattintson a fotóra!

A Dózsa György utcán hat automata medence működik, a kisebbek gejzírszerűen habosítják a vizet, a nagymedence pedig 11 fúvókával, automata vízjátékkal és fénnyel felszerelt. Az Ungvár sétányon található négy gépészeti aknás szökőkút habosítóval és sodró medencével működik. A szökőkutak egy része automata vegyszeradagolós, és valamennyi medencét rendszeresen tisztítja a társaság. Ennek ellenére a kutakban nem tanácsos fürdeni, hiszen a fertőtlenítéshez különféle vegyszereket alkalmaznak, ezen kívül a medencébe állati ürülék, szemét, por és cigarettacsikk is belekerül. A Bujtosi-tavon található úszó szökőkút naponta 120 percet csobog, és szépsége mellett a tó vizének oxigén ellátottságát is javítja, ami jótékony hatással van a víz élővilágára. Az idei évben szellőztető úszó szökőkutat is felszereltek a Bujtosi-tó város felőli részén. A városüzemeltető cég az idei évben is felállított két párakaput a Kossuth téren. A szerkezet hideg vizet porlaszt, és felfrissülést jelent mindazok számára, akik átsétálnak alatta. A hűsítő kapuk a meleg napokon reggel 9-től este 9 óráig működnek.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)