Vizes felfrissülés

 

Frissítő párakapuk

 

Két helyen is párakapu frissíti fel a járókelőket Nyíregyházán. Az önkormányzat évek óta nagy figyelmet fordít arra, hogy a melegben hűsítő permethez juthassanak a lakosok. A városüzemeltető társaság állította fel a szerkezeteket, amelyek reggel 9-től este 9 óráig működnek. Fenntartási, üzemeltetési költségük alacsony, hiszen a párakapuknak nagyon kevés a vízfogyasztása. A NYÍRVV azonban nemcsak ezeket, hanem több ivó- és szökőkutat is üzemeltet. Az éves költség meghaladja a 10 millió forintot.

 

Üzemeltet és fejleszt a NYÍRVV

 

A cég összesen 396 közkifolyót, 34 ivókutat és 9 szökőkutat üzemeltet Nyíregyházán. Az idei évben két jelentős fejlesztés is lesz – mondta a NYÍRVV szóvivője. Szabó Edina kiemelte: „A Bujtosi-tó városcentrum felőli részén a kollégák felszereltek egy szellőztető szivattyút, ami olyan, mint egy kisebb szökőkút, de természetesen nem a látvány a célja – mint inkább az, hogy megőrizzük a víz minőségét és a víz élővilágát. Továbbá három zöldfelületi részen, a Zrínyi Ilona utcán, a Szabadság téren és az Északi körútnál is telepítenek új öntözőberendezéseket.”


Vegyszeres szökőkutak

 

A nyíregyházi szökőkutak többsége automata vegyszeradagolós, így nem tanácsos a kutakban fürdeni, hiszen a fertőtlenítéshez különféle vegyszereket – például algaölőszereket és klórt is – alkalmaznak. Ezeken kívül a szökőkutakba gyakran kerülhet állati ürülék, szemét, por és cigarettacsikk is, ezért a fertőzésveszély, az esetleges bőrirritáció, illetve a csúszásveszély miatt sem ajánlott a szökőkutak medencéjébe menni. A Bujtosi-tavon található úszó szökőkút minden óra első tíz percében működik, összesen 120 percet csobog naponta, és szépsége mellett a tó vizének oxigén ellátottságát is javítja, ami jótékony hatással van a víz élővilágára.

Dér Vivien
(Fotó: Archív)