Vízben Fitten - háromszoros olimpiai bajnok Nyíregyházán!

 Vízben Fitten néven egy két éven át tartó program indult Nyíregyházán. A Pályázat célja, hogy olyan egészségfejlesztő testmozgás és szabadidősport programok valósuljanak meg Észak-Alföldi régió 15 kistérségben, amellyel hozzájárul a napi fizikai aktivitási szint, mozgásmennyiség növeléséhez, és a népegészségügyi kiadások csökkenéséhez. Az úszás az ember számára egyike a létező legegészségesebb mozgásformáknak, a vízilabda pedig Hungaricum. Az UVSE Vízilabda Egyesület Magyarország legnagyobb és legpatinásabb vízilabda klubja, ahol jelenleg több mint 300 gyerek sportol. A működését elsősorban utánpótlás nevelésre fókuszálja, de erőfeszítéseiket jól igazolja a számtalan hazai és nemzetközi siker. Most a nyíregyházi AQUA SE-vel közösen indítanak egy programot, mely két éven át tart. 

- A projektet az EMMI 178 millió forinttal támogatja, és a következő hónapokban nyolcvan rendezvényt szervezünk majd annak érdekében, hogy a lakosság megismerkedhessen a különböző sportolási lehetőségekkel, tartunk egészségügyi szűréseket, és vízilabda edzőképzést is - mondta Szakács Roland, a program vezetője. 

Az edzőképzést Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó irányítja. 

- Örülök az együttműködésnek, számunkra társadalmi szerepvállalás is, hogy népszerűsítsük a sportágunkat. Bízom abban, hogy Nyíregyháza is komoly vízilabda bázis lehet rövidesen - mondta Benedek Tibor. 

  A 2020. májusáig tartó projekt ideje alatt az Észak-Alföldi régió 15 kistérségben Komplex lakossági testmozgásprogramok, tártkapus sportesemények, példaképek részvételével zajló (sportágválasztó) roadshow-k, egészségfejlesztő lakossági fórumok/előadások, és szemléletformáló kiadványok, információs eszközök, felületek jöhetnek létre.

- Az AQUA SE az elmúlt években komoly sikereket ért el, ezért a város is az egyesület mellé állt. A vízilabda ma már a városban kiemelt sportágnak tekinthető - mondta Kósa Árpád, az önkormányzat kabinetvezetője. 

A projekt megvalósítási ideje 24 hónap, az elnyert támogatás összege 177,99 millió Ft.

Dankó László