Vívás, csörgőlabda, röplabda - Parasportolókkal találkozhattak az óvodások
Fotó: Szarka Lajos

Parasportolókkal és sportágukkal ismerkedhettek meg óvodások. A kicsik kipróbálhatták az ülőröplabdát, találkozhattak kerekesszékes vívóval, és csörgőlabdázhattak. A cél az volt, hogy már kicsi korban felhívják a figyelmet a fogyatékkal élőkre. 

Tarjányi István kerekesszékes vívó sisakját is felpróbálhatta egy óvodás kisfiú. Az Eszterlánc Északi Óvoda gyerekei a kardot is kézbe vehették, néhányan pedig az érmeket is a nyakukba akasztották. Az NYVSC sportolója a paralimpiára készül, de boldogan tett eleget a felkérésnek, hogy megismertesse sportágát a kicsikkel. 

- Örülök, hogy megismertethetem a kicsikkel a sportágamat. Az elején kicsit óvatosak, de amint felpróbálják a maszkot, vagy kézbe veszik a kardot, elmúlik a félelem. Nekem ezzel lett teljes az életem. Hobbinak indult, de ma már elmondhatom, hogy számos nemzetközi versenyre kijutottam, most pedig a paralimpiára készülhetek - mondta Tarjányi István kerekesszékes vívó. 

Pár méterrel arrébb az ülőröplabdások játszanak, és a gyerekek örömmel bekapcsolódnak. De kipróbálhatták a csörgőlabdát is. Nem először találkozhattak a gyerekek fogyatékkal élő sportolókkal. Február 22-én, a Magyar Parasport Napja alkalmából már szerveztek hasonlót. Mivel nagy sikere volt, Nyíregyházán úgy döntöttek, folytatják a programot. 

- A kitartás, a siker és a cél így mutatható be legjobban a gyerekeknek. Ha az embernek van egy terve, teljesen mindegy milyen akadály áll előtte, eredményeket érhet el. Egy szemléletformálást szerettünk volna elindítani a gyerekek életében, ezért tartottuk fontosnak, hogy találkozhassanak a parasportolókkal - mondta Nagy Szabina, a Szociális, Egészségügyi és Sportbizottság tagja. 

Az óvodában többször tartottak már olyan eseményt, ami a fogyatékkal élőkhöz kapcsolódik. Most a csoportok egymást váltva folyamatosan érkeztek a Jósavárosban lévő játszótérhez, hogy találkozzanak a sportolókkal. 

- Az érzékenyítés nagyon fontos kicsi korban. Most közösen játszanak a parasportolókkal, felszabadultak, élvezik ezt a közös napot. Sok rajz is készült már ebben a témában, most pedig testközelből ismerkedhetnek meg a versenyzőkkel - mondta Szikszainé Kiss Edit az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője. 

Az idei Magyar Parasport Napjához négy Lélekmozgató pályázat is kapcsolódott. Az óvodás korosztálynak csoportos montázs, az általános iskolásoknak rajz, a középiskolásoknak esszépályázattal készültek.  A pályázatokon legaktívabban résztvevő nyíregyházi iskolák a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetsége és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által különdíjazásban is részesülnek.

Kapcsolódó galéria

Érzékenyítő foglalkozások a Jósavárosban