Visszavonulóban az influenza – Megyénkben is csökkent a betegforgalom

Visszavonulóban az influenza – Megyénkben is csökkent a betegforgalom

Február 11. és 17. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján 100 ezer lakos közül 536 beteg kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt. A fővárosban és 16 megyében csökkent, Fejér megyében nem változott, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laboratóriumába 160 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag, ahol összesen 82 esetben mutatták ki az influenza A vírus, és 10 esetben légúti óriássejtes vírus jelenlétét.

Megyénkben is csökkent a betegforgalom

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hatodik héthez viszonyítva 7,2 százalékkal csökkent a betegforgalom és 22,34 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma is. A megbetegedés előfordulási gyakorisága minden korcsoportban csökkent, kivéve az egy éven aluli és a 60 éven felüli korosztályt, ahol emelkedett az influenzás betegek száma. Ugyanakkor az influenza megbetegedések gyakorisága még mindig a 3-5 évesek és a 10-14 évesek körében a legmagasabb. A megyében a 100 ezer lakosra jutó 571 betegen kívül két óvodai közösséget érintő influenzaszerű járványt jelentettek a hetedik héten, melyekben 117-en betegedtek meg.

Az ’influenza A’ vírus a domináns

Az elmúlt év negyvenedik, és az idei év hetedik hete között a megye területéről az Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti vírus osztályára laboratóriumi vizsgálatra beküldött 45 beteg légúti mintájából 22 esetben influenza A vírust azonosítottak, 3 betegnél RS vírus, 1 betegnél adenovírus kóroki szerepét igazolták. Az eddig vizsgált minták alapján a megyében az influenza A vírus a domináns.

 

Szoboszlai Tibor