Visszatekintő: eseménydús volt 2017. (III.)

 SZEPTEMBER

„VIDOR” AZ EGÉSZ VÁROS

A vidámságé és a derûé volt a fõszerep Nyíregyházán, hiszen 16. alkalommal rendezték meg a VIDOR Fesztivált. A Móricz Zsigmond Színházban neves elõadásokat láthattak az érdeklõdõk, a belváros színpadain pedig hazai és külföldi fellépõk szórakoztatták a nagyérdemût.

TANSZERCSOMAGOT KAPTAK A KISDIÁKOK

Ceruza, rajztábla, füzet. Többek között ezek az iskolaszerek kerültek abba a csomagba, ami minden nyíregyházi lakcímmel rendelkezõ, általános iskola alsó tagozatán tanuló kisdiákot várt az új tanév elsõ napján az iskolában. A tanszereket Nyíregyháza önkormányzatától kapták ajándékba a fiatalok, függetlenül attól, hogy állami, egyházi vagy egyéb fenntartású intézményben tanulnak.

ÚJ KERÉKPÁRÚT

Elkészült a Nyíregyházát Tokajjal összekötõ kerékpárút eddig hiányzó, 21,5 kilométer hosszú szakasza. A beruházás nettó 2,6 milliárd forintba került és a Modern Városok Program keretében valósult meg. A fejlesztés Rakamaz, Tiszanagyfalu, Nyírtelek és Nyíregyháza település közigazgatási területét érinti.

FEJLESZTÉS AZ ORTOPÉDIÁN

Új mûtõlámpával és új mûtõasztallal gazdagodott a Jósa András Oktatókórház Ortopédiai Osztálya. A gyógyítómunkát segítõ berendezések az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásával érkeztek az intézménybe.

FUCSOVICS A LEGJOBBAK KÖZÖTT

A Világcsoportba jutott a magyar férfi tenisz Davis Kupa válogatott az oroszok legyõzésével. Negyvennyolc órán belül két Top negyvenes játékost gyõzött le a nyíregyházi Fucsovics Márton, a csapat pedig a legjobbak közé jutott.

JÁSZBERÉNYBEN DÍSZVENDÉGEK VOLTUNK

Jászberény már hetedik alkalommal adott otthont Jász-Nagykun-Szolnok megye és térsége kiemelt gazdasági rendezvényének, a Jász-Expo és Fesztiválnak, amelynek 2017-es díszvendége Nyíregyháza volt.

KIEMELKEDÕ ÁLLATKERTI FEJLESZTÉS

Letették a Pangea Ökocentrum és Szálloda alapkövét a Blaha Lujza sétányon. A különleges, többfunkciós épület egyszerre szolgál majd szakmai tanácskozások helyszíneként és az egyik legjobb panorámával rendelkezõ szálláshely lesz a városban. A Pangea több mint 1,6 milliárd forintból épül fel, amit teljes egészében a kormány finanszíroz.

KÖZFOGLALKOZTATÁSI KIÁLLÍTÁS

Immár második alkalommal rendezte meg a Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt a megyei kormányhivatal a Continental Aréna parkolójában. A kiállításon 68 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 6 Borsod-Abaúj Zemplén megyei település képviselõi mutatták be a Járási Startmunka programok során termesztett, elõállított termékeiket.

TIRPÁK FESZTIVÁL

Vaddisznópörkölt, csülkös-körmös pacal, pálinka, és Dr. Alban a színpadon. Ötödik alkalommal rendeztek Tirpák Fesztivált Nyíregyházán. A szabolcsi megyeszékhelyen két napon keresztül 40 csapat sütött-fõzött, miközben egymásnak adták a mikrofont a fellépõk. A hagyományos ízek, a retró zene, na meg a vérpezsdítõ mulatós még a hûvös, esõs idõjárást is legyõzte.

MÁR SÓSTÓHEGYEN IS KONDIZHATUNK

Kondiparkot adtak át Sóstóhegyen. Az új park több mint 10 millió forintba került, aminek nagy részét pályázaton nyerte el a város.

 

OKTÓBER

„CSALÁDBARÁT AZ ÖNKORMÁNYZAT”

Átadták az Emberi Erõforrások Minisztériuma által hetedik alkalommal meghirdetett Családbarát munkahely pályázat díjait Budapesten, a Petõfi Irodalmi Múzeumban. Az elismerést 2017-ben 45 szervezet, intézmény, illetve cég képviselõje vehette át. Köztük Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is, amely – 2016-ot követõen – már másodszor érdemelte ki a díjat.

AEROBIK MAGYAR KUPA

Nyíregyházán rendezték az Aerobik Magyar Kupa 3. fordulóját. 26 egyesület több mint 800 versenyzõje vett részt a Continental Arénában a kétnapos viadalon.

HAZATÉRTEK A KATONÁK KOSZOVÓBÓL

Nyíregyházán, a Kossuth téren fogadták a Koszovóból hazatért katonákat. Zömük a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjából került ki, sokan közülük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek. A katonákat dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is köszöntötte.

MEGÚJULT AZ ERDEI TORNAPÁLYA

Teljesen megújult a nyíregyháziak kedvelt kikapcsolódási helye, a Sóstói-erdõben levõ szabadidõ-komplexum. A NYÍRERDÕ Zrt. saját forrásból, 25 millió forintból végezte el a munkát.

A THG KFT.-É A HOLNAP VÁROSÁÉRT DÍJ

A fõvárosban adták át az idei nyertes védjegyhasználóknak A Holnap Városáért Díjakat. A nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft.-t. a háromszintes értékelõfolyamat után a Tiszta városért kategóriában ismerték el.

  HETVEN BÉBI KAPOTT FACSEMETÉT

Hetven új fával gazdagodott a kertvárosi Újéletfa-liget. Az önkormányzat a hagyományokhoz híven 2017-ben is minden nyíregyházi újszülöttnek felajánlott egy csemetét, melyet a szüleik ültethettek el.

ÚJ LOGISZTIKAI KÖZPONT ÉPÜLT

Átadták Kelet-Magyarország legnagyobb logisztikai raktárközpontját a Nyíregyházi Ipari Parkban. A több mint 50 ezer négyzetméteres csarnokot a Révész Cégcsoport építtette. A beruházás 9 milliárd forint értékû, amihez állami támogatást is kaptak. A raktárközpontot ünnepélyes keretek között avatták fel, melyen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

ÚJ ESETKOCSI

Évente 40 millió kilométert tesznek meg az Országos Mentõszolgálat jármûvei. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mentõgépkocsik ebbõl mintegy 3 millió kilométert teljesítenek. A jármûvek így hamar elhasználódnak, ezért az Országos Mentõszolgálat valamennyi eset- és rohamkocsiját lecseréli. A nyíregyházi októberben kapta meg az elsõ új esetkocsiját.

A LEGÉLŐBB TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT

A „Legélõbb testvérvárosi kapcsolat” címet kapta meg Nyíregyháza, a német Iserlohn és lengyel Chorzów városokkal közösen. A Lebendige Stadt Alapítvány kiírására 32 országból 320 pályázat érkezett. A díjjal a három város kulturális csereprogramjait és az uniós projektekben való együttmûködésüket ismerték el.

LÁTOGATÓCENTRUM, HÓPÁRDUCKIFUTÓ

Letették az új látogatóközpont és a hópárduckifutó alapkövét a Nyíregyházi Állatparkban. A beruházás 372 millió forintból, közel száz százalékban vissza nem térítendõ európai uniós pályázatból valósul meg, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nyert.

ÚJABB 361 PARKOLÓHELY ÉPÜL

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövét annak a parkolóháznak, amely a Jósa András Oktatókórházban épül a régi Gyermekosztály helyére. Ezzel 361 parkolóhely áll majd a kórház dolgozói, betegei és látogatói rendelkezésére. A kivitelezési munkálatok 2018 tavaszára fejezõdnek be.

BÕVÍTETTÉK AZ ÓVODÁT

Két csoportszobával bõvítették a Szent Imre katolikus óvodát. Így a korábbi 50 helyett 100 gyermek járhat az intézménybe. A 175 millió forint értékû, állami támogatással megvalósuló fejlesztést további korszerûsítések követik majd a városban. 2020-ra valamennyi önkormányzati óvoda megújul Nyíregyházán!

FERGETEGES NYUGDÍJAS KI MIT TUD?

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Nyugdíjas Városi Ki mit tud?-ot az Elsõ Nyírségi Fejlesztési Társaság és az Idõsügyi Tanács. A Váci Mihály Kulturális Központban hat kategóriában közel 50 produkciót mutattak be a szépkorúak.

MILLIÓS FELAJÁNLÁS A KÓRHÁZNAK

Egy 1 millió forint értékû kapnográfos készüléket ajánlott fel a Hübner Kft. a Jósa András Oktatókórház Sürgõsségi Osztályának. Az eszköz a géppel lélegeztetett betegek ellátásában nélkülözhetetlen. A német cég már korábban is ajánlott fel mûszereket a kórháznak.

CSÚCSTECHNOLÓGIÁS ESZKÖZÖK

65 millió forint értékben kapott új, csúcstechnológiás eszközöket a Jósa András Oktatókórház Urológiai Osztálya. Az új C-karú röntgenkészülék és a hozzá kapcsolódó mûtõasztal országos szinten is egyedülálló.

ÚJ RENDÕRAUTÓK A MEGYÉBEN

Nyolc új rendõrautóval bõvült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság jármûparkja. A négy­kerék­meghajtású jármûvek segítségével nehezen megközelíthetõ helyekre is eljuthatnak az egyenruhások.