Visszaköltözhettek a tűz miatt kimenekített lakók

Emelőkosarakból, létrákról oltották a tűzoltók a kigyulladt lakást szerda délután az Ungvár sétány 1. alatt. Közben a lépcsőházban gomolygó, sűrű füst miatt a szomszédokat az utcára menekítették. Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense arról adott tájékoztatást, hogy a 11 emeletes ház egyik, 6. emeleti lakásának az erkélyén keletkezett a tűz, ami részben átterjedt a lakásra, illetve a felette lévő 7. emeleti szintre. Füsttel telítődött a lépcsőház, ezért volt indokolt a felső szinteken élők kimenekítése.

Összesen 25 lakót evakuáltak az épületből a tűzoltók. Közülük hármat füstmérgezéssel kórházba kellett szállítani. Többek között azt a férfit is, akinek a lakásában a tűz keletkezett. A férfit néhány óra múlva azonban kiengedték a kórházból. Mivel az otthona teljesen elázott az oltás miatt, édesanyjával együtt egy földszinti üres lakásban kaptak elhelyezést.

 

MINDENNEK FÜSTSZAGA VAN

 

– Tegnap este itt, ezen az ágyon töltöttük az éjszakát, felváltva igaz, pihengetés volt, alvás nem – mutatja Katona Zoltán Józsefné. Arról is beszámolt, hogy az oltás miatt csurom víz a lakásuk, az ágyuk is használhatatlan és mindennek füstszaga lett. Most segítséget várnak. Legalább egy ágyat szeretnének kapni a jó szándékú emberektől.

– Ez tragikus, az erkélyajtó teljesen megrokkant – megégett az erkélyajtaja a felső szomszédnak és csupa por és korom lett az otthona. Nagy Zoltán elmesélte, a lakásban élő gyerekei vették észre a tüzet, és ők hívták a tűzoltókat: – A gyerekek itt voltak, ők észlelték, hogy szivárog felfele a füst, és az egyik barátjuk hívta a tűzoltót.

 

AZ ÉPÜLET SZERKEZETE MEGÚSZTA A KÁRESETET

 

A helyszínen csütörtök délelőtt statikus végzett vizsgálatokat. Azt mondta, több nyílászárót kell cserélni és festeni is kell, de a ház szerkezetileg nem szenvedett károkat.

– A tűzeset következtében az épület tartószerkezete nem károsodott, tehát állékonysági problémái nincsenek – jelentette ki Moravszki László, okleveles építőmérnök.

Csütörtök délelőtt kapcsolták vissza az áramot a nyíregyházi panelházban. A kimenekített lakók is visszaköltözhettek az otthonaikba. Azt a férfit és nőt, akiknek kiégett a lakásuk, egy másik albérletbe költöztették az épületen belül. A NYÍRVV szakemberei azt mondták, a károkat legkésőbb jövő héten kijavítják.

Z. Pintye Zsolt