Vissza a jövőbe! – Számítógépkiállítás nyílt Nyíregyházán

Egy 46 éves, a mai napig működőképes terminál az egyik szenzációja a Computer Retro kiállításnak. Egykor egy nyíregyházi cégnél dolgoztak vele, majd pincébe került. Amikor bekapcsolták, kiderült ma is használható. Látható azonban az 1980-as évek nagy slágere is. Egy kultikus Commodre 64-es. 1982-ben dobták piacra és 1993-ig gyártották. Rekordmennyiséget, 25 millió darabot adtak el belőle világszerte. Főként a gyerekek rajongtak érte, hiszen számos játékprogramot írtak rá. Ezt a gépet ki is lehet próbálni a kiállításon.

 

Leporolták a kütyüket

 

120 négyzetméteren, több száz informatikai eszközt lehet megtekinteni a SZÜV székházban. Van itt abakusz, elektromos írógép és lyukkártyás vagy éppen mágnesszalagos csoda is. A szervezők, a (VOKE) Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár összefogva a Giganet Kft-vel, úgy döntöttek, az egykori székházban porosodó informatikai kütyüket megmutatja a nagyközönségnek.

– Ez a ház egy évtizedig teljesen tetszhalott állapotban volt. Rengeteg számítógép volt itt kikapcsolt állapotban, mi ezeket leporoltuk, felújítottuk, majd kaptunk hozzá más adományból gépeket, és meg kellett csinálnunk, azt hiszem, ezt a kiállítást. Egy 30 éves számítógép teremben vagyunk, egyszerűen nem volt szívünk hozzányúlni – tette hozzá Bálint Zoltán, a Giganet Internet Szolgálató Kft. ügyvezetője.

A kiállítást hétfőn ünnepélyes keretek között nyitották meg. Szakértő egyetemi oktatók mutatták be a gépeket a közönségnek, többek között érdeklődő középiskolásoknak. Arra hívták fel a figyelmüket, hogy a gépek ugyan sokat változtak az elmúlt évtizedekben, de ma is Neumann János egykori találmánya alapján működnek. 

 

A belépés ingyenes

 

A Computer Retro kiállítás március másodikáig várja az érdeklődőket. Kedd, szerda és csütörtökön látogatható 10 és 16 óra között. Kérésre tárlatvezetést is biztosítanak, amire telefonon lehet bejelentkezni. (20/351-9166) A belépés ingyenes.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)