Vírusinfó: Milyen oltást válasszunk, ha már átestünk a betegségen?

Merkely Béla válaszolt arra, hogy milyen oltást kaphatunk abban az esetben, ha egyszer már átestünk a koronavíruson.

A Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában számoltak be arról, hogy elindult a Vírusinfó rovat Napközben című műsorukban, aminek keretében szakértők válaszolnak a hallgatók koronavírussal kapcsolatos kérdéseire. Ezt szerdán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tette meg.

A hallgató kérdése az volt, hogy melyik vakcinát kellene megkapnia, annak tekintetében, hogy ő több alapbetegséggel is küzd (középsúlyos asztma, kezdődő cukorbetegség), és egyszer már átesett a koronavíruson. Novemberben szabadult a karanténból, kórházba nem került, de súlyos légzőszervi panaszai voltak.

Merkely kiemelte, hogy az ő esetében a legfontosabb tényező az, hogy egyszer már átesett a betegségen, így bármelyik oltásból csak egyszer kell kapnia. Bármelyik oltás az ötből egyszeri alkalommal hatásosabbá teszi a már meglévő védettséget. Merkely elmondta, hogy az orvosi szaklapok szerint, aki egyszer már túlesett a víruson, annak az első oltás hatására nagyon megugrik az ellenanyag szintje.

Ellenben, a második már nem befolyásolja számottevően az ellenanyag szintet, míg növelte az oltási reakciónak az előfordulási gyakoriságát. Így kevesebb pozitívumért több negatívumot kellene bevállalnia azoknak, akik így is két oltást kapnak.

Merkely szerint: „az optimális megoldás az egy oltás a betegség után legalább 3-6 hónappal”.

 

Forrás: hirado.hu