Vírus ide, vírus oda, tény: vérre bárkinek és bármikor szüksége lehet
Vírus ide, vírus oda, tény: vérre bárkinek és bármikor szüksége lehet

A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekhez kötődően okkal merülhet fel a kérdés, hogy a betegség hogyan befolyásolhatja a véradást: átadható ilyen módon a vírus? Stabil egyáltalán az ország vérkészlete? Vírus ide, vírus oda, tény: vérre bár­kinek és bármikor szüksége lehet.

Az Országos Vérellátó Szolgálat arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy vérkészítményekkel nem lehetséges a koronavírus átadása, a felhasználás biztonságos, ezért a kijárási korlátozás ideje alatt is várják a donorokat, igaz, szigorúbb feltételeket határoztak meg.

Szigorú szabályok

– A véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítjuk és elvárjuk a kézfertőtlenítést. A véradási helyszínen korlátozzuk a helyiségben tartózkodó véradók számát. A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló terület mindig úgy kerül kialakításra, hogy biztosított legyen az egyes véradók között a 1,5 méteres távolság. Azok a munkatársaink, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, nem vehetik fel a munkát.

Ki adhat vért?

– Kérjük, ne jelentkezzen véradásra és ne lépjen be a véradás területére az, aki az utóbbi 1 hónapban külföldön járt, kimutatták nála a koronavírust, valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus-fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba. Kérjük, az se jöjjön véradásra, akinek hirtelen megjelenő betegsége volt, a következő tünetekkel: láz (magasabb, mint 37,5 °C), izomfájdalom, köhögés, légszomj, erős fáradékonyság.

– Közös érdekünk, hogy a koronavírus-járvány idején is folyamatosan biztosítani tudjuk a szükséges vérkészítményeket beteg embertársaink számára. Jelenleg munkanapokon országosan 1000–1200 jelentkezőt regisztrálunk. Elkötelezett véradóinknak köszönhetően a vérkészlet stabil, a kórházak vérellátása folyamatos, plazmaadással pedig a gyógyszeralapanyag-utánpótlás biztosított.