Viruló város Nyíregyháza

– A virágpompa azonban nem egyik pillanatról a másikra, esetlegesen születik meg, hanem hosszú, csaknem egyéves előkészítő munka eredményeként – tudtuk meg Szabó Edinától, a Városüzemeltetés sajtószóvivőjétől. Azt is elmondta: a szakemberek minden évben újratervezik a városi virágágyásokat. A kompozíciók megtervezését követően elő kell nevelni a megvalósításhoz szükséges növénymennyiséget is. A tervezésnél fontos szempont, hogy minden ágyás különbözzön egymástól és persze az előző évitől, ugyanakkor színükben, formájukban mégis kapcsolódniuk kell a területrészeknek.

A szakemberek figyelembe veszik a nyíregyháziak ízlését, és minden évben készül néhány meglepetés kompozíció is. Az idén is rácsodálkozhatunk arra, hogy a virágszőnyegek mintázata a szigorúbb geometriai formáktól a játékos ötletekig az ültetés helyének hangulatához igazodnak. A színház előtti teret például a komédia és tragédia szimbóluma, az Eötvös József Általános Iskola előtti ágyást egy játékvonat, a Kálvin teret organikus minták díszítik. Az emlékhelyek környezetét a nemzet, illetve a város színei teszik ünnepélyessé.
A kreativitásnak csak egyetlen szempont szab határt, a kiválasztott növényeknek várostűrőeknek kell lenniük. A fajtaválasztásban is mindig van újdonság, a jól bevált begóniák, kakastaréjok, zsályafélék mellett így került a közterületekre idén a pillangóvirág vagy a díszdohány.

 

Virágok a betonon is

 

A legnagyobb, egybefüggő virágos felületek a belvárosi parkokban, tereken találhatók, de évről évre törekszik a társaság a virágszőnyeg nagyságának növelésére. Idén számos külterületi városrészben is új virágágyásokat alakítottak ki a szakemberek, melynek köszönhetően a díszágyak nagysága már eléri a 3000 négyzetmétert. Virágágyások létesítésére azonban nem mindenütt van lehetőség, ugyanakkor a NYÍRVV fontosnak tartja, hogy a burkolt tereket, aszfaltos utcarészleteket is virág díszítse, ezért alakították például a Rákóczi utcán, a sárga dombház melletti használaton kívüli szökőkutat virágpiramissá. A 25 négyzetméteres, négyemeletes virágpiramis 120 virágládájába több mint félezer tő muskátli, bársonyvirág, salvia és virágcsalán kerülhetett. Ugyancsak a városüzemeltető társaság munkatársai készítették azt a 29 fa virágtornyot, melynek köszönhetően további 1900 tő díszíti a járdaszigeteket, templomok bejáratát és forgalmas kereszteződéseket. De az újdonságok mellett továbbra is mediterrán hangulatot kölcsönöz a belvárosnak a dézsás leanderek és pálmafélék sokasága.