Virágoktól pompázik Nyíregyháza

Rózsa, dália, bársony és kannavirág, zsályafélék és megannyi szebbnél szebb színpompás virág ékesíti Nyíregyháza tereit, utcáit. Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetõje elmondta, a társaság különösen nagy gondot fordít a parkok, közterek gondozására, virágosítására. Míg korábban a városszépítés során a legkönnyebb és legolcsóbb fenntartás volt a cél, addig az utóbbi néhány esztendõben egyre inkább az attraktivitás, a kreativitás és az esztétikum került elõtérbe. Az alkotók játszanak a színekkel és nem spóroltak az ötletes megoldásokkal sem. Ennek nyomán gyakran találkozhatunk az ágyásokból elõbukkanó élénk színû virágok sokaságával, de különleges kompozíciókkal és egyedi növényritkaságokkal is.

 

BÍBORKÁTÓL AZ IPOMOEÁKIG

 

– Idén ültettünk ki bíborkát is, aminek kellemes-kedves, apró lila virágai vannak. A különbözõ színváltozatú „Ipomoeák” is elõször díszítik városunkat. Számos magyar nemesítésû fajtával dolgoztunk, ilyenek a Rudbeckiák és Cellósiák változatai. Az ágyások, kompozíciók lazítására díszfüveket alkalmazunk, mint például a tûzijáték színeiben pompázó tollborzfû „FIRE Works” változata. Függõkosarainkban a már eddig is jól teljesítõ Bolíviai Begóniák kerültek ki ezúttal krém és narancs színekben – tette hozzá Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetõje.

 

KÜLÖNLEGESSÉGEK IS VANNAK

 

Akik különlegességekre vágynak séta közben, olyan szépségeket láthatnak, mint például az aranylevelû lepényfa, az amerikai ámbrafa, az emeleteságú som, vagy a mocsári ciprus. Utóbbit a Bujtoson figyelhetjük meg, ahogy a kínai mamutfenyõt, de a magastörzsû babérmeggyet és a télizöld tölgyet is. A látvány mögött kemény munka áll, ugyanis az új összeállítások gondozása nehézkesebb, sokkal nagyobb odafigyelést igényel. A virágok szépségét nagy valószínûséggel szeptember végéig élvezhetjük. A növényváltásra általában a kétnyári és a hagymás növények kiültetésére, az idõjárás függvényében, de legkésõbb október elején kerül majd sor. Húsvétra pedig újabb színpompás meglepetés kompozíciókat ígértek a városszépítõ kertészek.

 

KÉTMILLIÓ NÉGYZETMÉTERT KEZELNEK

 

Bocskai Péter elmondta, a NYÍRVV Nonprofit Kft. Nyíregyháza közigazgatási területébõl 2 millió négyzetméter felületet kezel intenzíven. Ebbe beletartoznak a virágágyásokon felül a gyepfelületek, cserje- és évelõágyások, illetve nem utolsósorban a város faállománya a városi parkerdõvel együtt, melynek területe meghaladja az 50 hektárt. A zöldfelületek szépségének kialakítása és még inkább annak megtartása igen kemény munkát igényel, hiszen a gondos ápolást folyamatosan igénylik a növények.

[REKLAM]

– Gyepfelületeink is jelentõs részét képezi zöldfelületeinknek, ezek összeköttetést teremtenek a különbözõ növénycsoportok között. Terveinkben szerepel, hogy a kaviccsal szórt felületeket gyepesítéssel, cserjék és fák ültetésével zölddé varázsoljuk, jelentõsen növelve így zöldfelületeinket. Sajnos az idõjárási és a városi extrém körülmények olykor átmenetileg elhúzódóvá teszik, elsõsorban a külsõ városrészek fûnyírását, de igyekszünk fejlesztéseinkkel ezen tovább javítani. Az intenzív kezelésû területeken felül 2 millió négyzetméter felületen végzünk még fûnyírási munkákat, amelyet elsõsorban külsõ városrészi útszélek, árokpartok és csatornák, közösségi terek alkotják.