Virágok, koszorúk az Északi Temetőben

Gyertyák égtek és ima szólt azokért az ártatlan emberekért, akiket Nyíregyházáról gyűjtöttek össze 1944. november elején a szovjet katonák és Szibériába, "málenkíj roborta" hurcolták őket. A városból 2300 főt, a megyéből 13 ezer embert, Magyarországról pedig több, mint 800 ezer ártatlan személyt hurcoltak el szovjet munkatáborokba. A kényszermunkára indított nyíregyháziak közül mindössze 300- an tértek haza. Volt, aki már az oda úton meghalt, mások pedig az embertelen tábori körülmények között vesztették életüket.

További fotókért kattitnson a képre!

 – Itt, Nyíregyházán ilyen ad-hoc jelleggel történt az orosz katonák részéről – mondta Ulrich Attila alpolgármester. – Október 31-én foglalták el végleg az orosz katonák Nyíregyházát, november 3-án pedig már 2300 ember volt vagonokra rakva és Debrecen felé irányítva. 24 postást csak azért vittek el, akik közül csak egy tért vissza, mert éppen bementek dolgozni, és vállalták azt, hogy a postának az épületét, amelyet találat ért, helyreállítják. A 300 vasutas azért ment a Gulágra, mert a bombatalálatot kapott vasútállomást és környékét próbálták rendbe tenni.

A hozzátartozókban máig él annak a szörnyű őszi napnak az emléke, amely asszonyokat özveggyé, gyerekeket pedig árvává tett.

– Édesapánkat, amikor vitték, akkor összeszedték egy csomóba, a Talabos- féle bolt mellett, és mint a kutyákat, úgy hajtották őket – mondta Fucsovics Zsuzsa. – A börtön udvaráról gyalog, mint a marhákat, úgy hajtották Debrecenbe. Mi gyerekek hatan itt maradtunk.

Az ártatlanul elhurcolt áldozatokra ökumenikus szolgálattal és kegyeleti ünnepi műsorral emlékeztek az Északi Temetőben az Elhurcoltak Emlékhelyénél.

Mikita