Virágba borult az állatpark

Már a bejáratnál csodálatos gyöngyvirágok fogadják a Nyíregyházi Állatpark látogatóit. A hófehér, csengettyű alakú kis virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem pompás illatúak is. Az állatkertben tovább sétálva pedig színes tulipánok szegélyezik az utat. Virágba borult a sóstói kert, kinyíltak a hagymás növények, virágszőnyegek borítják a kifutók melletti területeket, és a cserjéken, fákon is megjelentek a színpompás szirmok.

 

SZIRMOT BONTOTTAK A HAGYMÁS NÖVÉNYEK

 

A tavaszi időszakban az állatpark területén mintegy 10 ezer hagymás növény virágzik, nárciszok, jácintok, tulipánok mutatják legszebb formájukat. Az állatparkban szemet gyönyörködtetőek a színes sziklakerti növények, és aranyló szőnyeget borít a látogatók elé a pitypang.

 

SZÍNES VIRÁGTOLLAL POMPÁZIK A PÁVA

 

A Nyíregyházi Állatpark igazi botanikai látványossága a színes virágokkal ékesített páva szobor, amelynek farktollát 1450 darab 5 színű árvácska díszíti.

– Ez a pompás látvány egy közös tervezőmunka eredménye – mesélte Boronkay Ferencné, a Nyíregyházi Állatpark botanikai szaktanácsadója. – Egy kollégám elképzelte a madár testét, amelyhez hozzáalakítottuk a páva tollát. A virágkompozíció évente kétszer változik. Ha elvirágzanak az árvácskák, egynyáriakkal öltöztetjük föl, így mindig színpompás látványt nyújt.

A Nyíregyházi Állatpark jelenleg mintegy 1000 növényfajjal és több 10 ezer egyeddel rendelkezik.

 

KÜLÖNLEGES NÖVÉNYEK KERÜLNEK AZ ANDOK VILÁGÁBA

 

A sóstói kert legújabb látványossága, az Andok világa is számtalan különleges növényt mutat meg Dél-Amerika élővilágából. A feljárathoz olyan növényeket helyeztek el, amelyekről sokan talán nem is tudják, hogy Amerikából származnak. Látható a petúnia, a dália és a büdöske, amely Amerika szent növénye, de megcsodálhatók a télálló kaktuszok, az agávék és a jukkák.

F. A.

(Fotó: Sóstó Zoo)