Világpolitikai jelentőségû népvándorlás

Mráz Ágoston politológus, a Nézõpont Intézet igazgatója kifejtette, nemcsak magyar, hanem európai, sõt világpolitikai jelentõsége van annak, hogy a népvándorlási áradat, ami Európára nehezedik a Közel-Keletrõl, Észak-Afrikából, ezt hogyan fogja kezelni Európa.

 

Brüsszel rossz döntései

 

Hozzátette, az már látszik, hogy az elmúlt egy-másfél évben nagyon sok rossz döntést hozott Brüsszel. A politológus elmagyarázta, van egy magyar, vagy egy közép-európai kísérlet ennek a kijavítására, ez viszont társadalmi felhatalmazást igényel. Mráz Ágoston azt mondta, ilyen népszavazás, október másodikán – az Európai Unióban elõször – Magyarországon lesz. Sehol máshol az unióban a választópolgárok nem mondhatták el a véleményüket, de ez itt megtehetõ. Hozzátette, egy felhatalmazás lesz a Magyar Kormány és a közép-európai vezetõk Brüsszellel szemben megfogalmazott migrációs politikájához.

 

A kultúránk fennmaradásáért

 

A politológus keresztény értelmiségiként úgy vélte, Magyarország vezetése és az Európai Unió szempontjából is változásra van szükség a bevándorlás-politikában. Szerinte a határok védelmére és a bajba jutott migránsoknak nem a befogadására, hanem az õket kibocsátó államok segítésére lenne szükség.

Azt mondta, a népszavazás nem a migránsok ellen van, de az egyetlen felelõs döntés a „nem” szavazat, amely az európai és a magyar kultúra fennmaradását biztosítja.

(Fotó: AFP)