Viharos széllökéseket hoz a hidegfront – Hétvégén azonban melegedésre számíthatunk!
Fotó: Illusztráció

Hidegfront érkezik pénteken, melynek hatására az északnyugati irányba forduló szelet a reggeli óráktól kezdve – az északkeleti tájak kivételével – egyre többfelé kísérhetik erős, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Síkvidéken jellemzően 70-85 kilométeres, magasabban fekvő területeken jellemzően 80-90 kilométeres sebességű széllökések várhatók. A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás – közölte oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Széllökés miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Veszprém megyére.

Pénteken napközben a hidegfront csapadékzónájához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, hó is hullhat, azonban megmaradó hóra csupán a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani.

Délután a csapadék egyre inkább a Tiszántúlra koncentrálódik, és előbb a Dunántúlon, estétől a középső, majd a keleti megyékben is gyorsan csökken a felhőzet, a legtöbb helyen újra kiderül az ég.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északkeleti harmadán 2 és 6, másutt többnyire 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére mínusz 1 és 4 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétvégén azonban melegszik az idő.

 

 

Forrás: hirado.hu