Viharok: összefogott a megye, önkéntesek is segítettek
Viharok: összefogott a megye, önkéntesek is segítettek

Magyarországon a legtöbb viharral – és a maga mögött hagyott kárral – többnyire a nyári periódusban, az év május–augusztus közötti időszakában találkozhatunk. Gyorsan és váratlanul söpörnek végig, esetenként fákat döntenek ki, épületeket rongálnak meg, sokszor emberéleteket is veszélyeztetve. Augusztusban már kétszer – elsején és kilencedikén – megtapasztalhattuk Nyíregyházán is, hogy mekkora pusztítást tudnak végezni, nem kis munkát adva ezzel a katasztrófavédelem munkatársainak. A megye azonban ezúttal is összefogott: a viharkárok felszámolásában a hivatásos tűzoltók mellett önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint mentőszervezetek is részt vettek.

Augusztus elsején megdőlt a szélrekord a megyében, óriási vihar pusztított Nyíregyházán is, kidőlt fákat, leszakított ágakat, megrongált tetőket, autókat hagyva maga után.

– Az egyik legnagyobb pusztítást Szabolcs-Szatmár-Bereg szenvedte el. Elsősorban útra, épületekre, járművekre dőlt fák eltávolításához vonultak a tűzoltók. A viharral kapcsolatosan több mint 850 telefonos segélyhívás érkezett a megye több településéről, a kárfelszámolás napokig tartott, tényleges műszaki mentés 531 esetben történt 5-e éjfélig, ebből 157 Nyíregyházán. Többek között a Szent István, a Honvéd, a Bujtos, a László, a Kabay János, a Gyík és a Bocskai utcában – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, szóvivő, hozzátéve, hogy a megyeszékhelyen több utcát úttestre dőlt fák zártak el, csak a megyeszékhelyen hozzávetőlegesen 110 kidőlt, sérült fánál avatkoztak be.

Hevesből is érkeztek

A megyebeli viharkárok felszámolásában több mint százharminc hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó vett részt. Nyíregyházán segítő kezet nyújtottak a járási és települési mentőszervezetek tagjai, sőt még Heves megyéből is érkezett egység. Bár a tűzoltók szinte egész héten dolgoztak, hétfő hajnalban újabb vihar érte el megyénket.

– Augusztus 9-én ötvenegy viharkárral kapcsolatos jelzés érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére szintén elsősorban kidőlt fák, lehasadt ágak és sérült légvezetékek miatt, de voltak bejelentések megrongálódott épületekkel kapcsolatosan is – emelte ki.

Fontos az elővigyázatosság

Bár az időjárás-előrejelzés egyelőre nem mutat viharokat, azonban fontos az elővigyázatosság, főleg a szabadtéri rendezvényeken – hívta fel a figyelmet a főhadnagy. – Ha gyorsan és váratlanul törne be a vihar, ne álljanak fa alá, stabil épületben keressenek menedéket, és figyeljenek arra, hogy legyen feltöltve a mobiltelefonjuk, hogy ha szükséges, azonnal segítséget tudjanak hívni.