Vigyázzunk értékeinkre!

Sok az autó, nagy a tömeg a karácsonyi ünnepek előtt a bevásárló központoknál. Jó terep a tolvajoknak. A zsúfolt helyeken könnyebben előfordulhat zseblopás. A rendőrség arra figyelmezteti az ünnepre vásárlókat, legyenek elővigyázatosak.


TÁSKÁKBÓL ÉS A PARKOLÓ AUTÓKBÓL IS LOPHATNAK

 

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a pénzt, bankkártyát mindenki már akkor tegye biztonságos helyre, amikor elindul otthonról, és vásárlás után is jól elzárt helyre tegye vissza. A táskák, kosarak teteje és a nadrág hátsó zsebe nem biztonságos hely, kellő védelmet a cipzáras, becsatolt táska és a kabát belső zsebe nyújt. A PIN kódját senki ne tartsa a bankkártyája mellett, akinek a kártyája eltűnik, azonnal tiltassa le. Érdemes odafigyelni a parkoló autókra is. Amennyiben lehetséges, mindenki kijelölt parkolóban hagyja járművét, csak forgalmas helyeken álljon meg. A kiszállás után és két vásárlás között is hasznos ellenőrizni, hogy a gépkocsi utasterében nem maradt-e megvásárolt ajándék, értékes vagyontárgy. Mielőtt magára hagyja a kocsit, senki ne pakoljon a csomagtartóba, mert ezt a tolvajok kifigyelhetik, érdemes már elindulás előtt eleve a csomagtérbe rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő helyszínen nem lesz szükség. Az ünnepi bevásárlás időszakában a tömegközlekedési eszközökön is fokozottan figyelni kell az értékekre.

 

VESZÉLYES LEHET AZ ONLINE VÁSÁRLÁS IS

 

A rendőrség az internetes online vásárlás veszélyeire is felhívja a figyelmet. Bankkártyával fizetés esetén olyan webáruházban érdemes vásárolni, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártya adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Emellett mindenképpen óvakodni kell az olyan weboldalaktól, amelyeknek a nevében elírás, hiba található, vagy ahol nem, illetve hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezek az oldalak megbízhatatlanok.

F.A.

(Fotó: internet)