VIDOR Fesztivál - a Fodrásznő, Folkfusion Live Szimfonik

 Szombati programok: 

Nagyszínpad: 

19.00 óra: FODRÁSZNŐ - Nemzeti Színház, Budapest

„Mosolygunk, mert nincs nő, aki ne ismerné fel magában a fodrásznőt, akinek csak a kedvétől függ, hogy aznap éppen harmincnak néz ki, vagy úgy, mint aki rég elmúlt már negyven. Nem idegen tőlünk az sem, hogy Irinát is többnyire olyanokkal hozta eddig össze a sors, mint első férje, a részeges művész. Nyikolaj (Trill Zsolt), az őt szeretőnek kívánó középszerű, középkorú nős férfi Alekszej Nyikolajevics (Tóth László), az odaadó, de esetlen Viktor (szintén Trill Zsolt), vagy az Irina érzelmeit csak kihasználni akaró Jevgenyij (Kristán Attila). Sok, hozzá hasonló cipőben járó nővel ellentétben azonban Irina rendíthetetlenül hisz a szerelemben, történjen vele bármi. (És valóban, ami rossz csak történhet, az meg is esik vele.) Irina viszont nem fél világgá kiabálni érzéseit, mellyel mindenkit felpezsdít maga körül, nem csoda, hogy a darab összes férfija beleszeret (a nézővel együtt) a nő őszinteségébe es életvidámságába...” - írta Váró Kata Anna a Fodrásznőről a Kritikában.

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit gogoli groteszkséggel ábrázolja Medvegyev drámai szövege - mondja Kozma András, a Fodrásznő fordítója és az előadás dramaturgja. A derűbe és szeretetbe csomagolt fájdalom a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága. Az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá az előadás, amely minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni. Az előadás rendezője a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, Viktor Rizsakov, aki Moszkva egyik legendás intézményében, a Csehov nevet viselő Művész Színházban dolgozik, tanít.

A Fodrásznő nyerte 2010-ben a POSZT legjobb előadásának díját, a címszereplő Szűcs Nellinek pedig a legjobb női alakításért járó elismerést ítélte oda a Maszk Színészegyesület.

Krúdy Kamara

18.00 és 22.00 óra: SZÁJON LŐTT TIGRIS - Nemzeti Színház, Budapest

Olt Tamás Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estje, zenékkel és minden bizonnyal!

Rejtő Jenő élete és művei alapján írta: Olt Tamás és Vaszkó Bence

No, de ki is ez a rejtélyes Rejtő Jenő? És hogyan van az, kérem, hogy elenyésző számú év alatt hagyta hátra azt az életművet, amit a legtöbben ismerünk. Az életművet, ami igencsak hiányos azért is, mert a hagyaték jó részét úgy vesztettük el, ahogy Potrien őrmester a sivatag közepén a bokavédőjét: rejtelmesen és megmagyarázhatatlanul. Tudható, hogy a légió kötelékében szolgáló civil, Tuskó Hopkins, hogy-hogy nem a sivatag közepén talál egy bokavédőt, amit gondosan összevág kapcának. Nos, hogy jön ez ide? - kérdezheti a nyájas olvasó és a kérdés jogos is, így azonnal kielégítem a megtisztelő kíváncsiságot. A Rejtő-hagyaték egy - sajnos nem tudni pontosan mekkora – részét egyszerűen eltüzelték, lévén a papír tulajdonsága az éghetőség, különösen, ha hideg van, meg háború és hát ilyen körülmények között kit érdekelnek holmi firkálmányok, ha az ember túl akarja élni az éjszakai fagyokat.

A hagyatéknak más részei nem semmisültek meg, viszont fogalmunk sincs róla, hogy látták-e esetleg mozivásznon, amire több nyom is egyértelműen utal. Lévén az első, második és további zsidótörvények miatt nem kívánatos, hovatovább tilos volt alkalmazni olyan egyéneket, akik voltak olyan elővigyázatlanok, hogy születésük előtt nem ügyeltek kellőképpen leendő származásukra. Hasonló végzetes hanyagság következményeképpen találta magát negyvenháromban a nagydumás pesti srác Jevdakovoban, az orosz fronton, ahol a hideg acélgolyókat legkevésbé sem érdekelte, hogy ki is a rejtélyes Morbitzer.

Amikor alig húsz évesen a nizzai egyetemre ösztöndíjat nyertem - nem, nem a makaó nevű szerencsejátékon, ami miatt a mai napig fenntartással kezelnek a hamiskártyások - elsétáltam néhányszor a kikötőbe, ahol láttam ezt-azt. Pár alkalommal magam is leültem a Palais Royal lépcsőire, ahol emezzel meg amazzal találkoztam. Korzóztam a Lafayette csarnokaiban, ahol emilyenhez és amolyanhoz volt szerencsém, és megállapítván, hogy épelméjűekre nem lehet világfürdőhelyet bazírozni, felcsaptam A tizennégy karátos autót és eldöntöttem, hogy ez a pesti nagydumás srác nekem örökre a barátom. És az a hagyaték, amit ismerünk, bőven elég ahhoz, hogy száz estet, színdarabot, képregényt, mozifilmet készítsünk belőle. Mi több, nem csupán lehetőségem, de kötelességem is szólani a barátomról, akivel soha sem találkoztam, és akiről oly keveset tudnak a konzumműveltség általános hordozói. Szóval kíváncsian várom, hogy közelebb jussunk a válaszhoz, melyhez a kérdés:
No, de ki is ez a rejtélyes Rejtő Jenő?

Kossuth tér - Nagyszínpad
19.00  FOLKFUSION LIVE SZIMFONIK 

Kossuth tér - Nagyszínpad
20.30 Amadou & Mariam

Kossuth tér - Kisszínpad
17.30 Dil Mastana

Kossuth tér - Kisszínpad
22.00 Skafunderz zenekar

Kossuth tér
13.00 - 1.00 VIDOR Terasz

Kossuth tér
16.00 - 19.00 Pantomim és performansz

Kossuth tér
16.00 - 20.00 Baptista tevékeny szeretet misszió

Kossuth tér
16.00 - 18.00 I. VIDOR villám-sakk kupa

Művész Stúdió
17.00 Beszélgetés Szabó Borbála íróval

Korzó Színpad
15.30 Dió Trió

Korzó Színpad
16.30 carPEDIGnem

Korzó Színpad
22.00 #Sohavégetnemérős

Hősök tere
16.00 Martinovszky István tárogató művész

Hősök tere
16.00 Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép

VIDOR Kert
22.00 - 2.30 VIDOR Kert

Móricz Zsigmond Színház Galéria
18.30 Színház az egész világ

VMKK
1900 Borsodi homályos

Jósa András Múzeum
14.00 - 18.00 Fejedelmeink "mesés" kincsei

Pál Gyula Terem
16.00 - 17.00 A 2016. évi képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása

Kossuth téri szökőkút előtt
16.00 - 18.00 Luciano

Kossuth téri szökőkút előtt
16.00 - 19.00 Buborékshow

Kossuth téri szökőkút előtt
16.00 Mollini

Kossuth téri szökőkút előtt
18.00 Oviduó

Korzó épülete előtt
1730 Mollini

Városháza előtt
16.00 Street Comedy Show

Városháza előtt
16.30 Beautrinity

Városháza előtt
17.00 Rike

Városháza előtt
17.30 - 23.00 Gólyalábasok

Országzászló tér
1.600 Artézis

Országzászló tér
16.40 Milord Duó

Országzászló tér
17.20 Artézis

Országzászló tér
18.00 Milord Duó

Városalapítók tere
17.00 Oviduó

Városalapítók tere
17.30 Beautrinity

Dózsa György utca sétáló szakasza
15.30 Beat 432 Jam Projekt

Dózsa György utca sétáló szakasza
16.30 Dóra és a Felfedezők

Krúdy Gyula Art Mozi
17.30 Hogyan legyél latin szerető


További információk a Vidor  Fesztivál oldalán: vidor.eu