Vidámság és Derű Országos Seregszemléje – Koltai Róbert a VIDOR zsűriben

Az idei VIDOR hét éppen 11 napig tart. Pótolva a tavasszal elmaradt színházi estéket, az élményeket, a találkozást művész és közönség között. A szerda esti megnyitó után kis módosításokkal a szokott helyeken és műfajokban zajlik a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje. Ami még sosem volt, Nyíregyházára érkezik a Nemzeti Lovas Színház.

 

Rendhagyó tavasz után rendhagyó módon készülünk az ez évi VIDOR fesztiválra – kezdi köszöntőjét a VIDOR műsorfüzetben a szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója. A járványhelyzetben őket is érinti jó néhány korlátozás, hiszen tilos 500 embernél nagyobb tömeg számára eseményt szervezni. Külföldi vendégek helyett a hazai zenei élet legjobbjai, utcazenészek, bábosok, bohócok és mutatványosok is megfordulnak a színházak és színészek mellett. A Betörő az albérlőm nyitja a nagyszínpadon a színházi programot, majd az Ügyes kis hazugságok zárja jövő szombaton a Madách Színházzal.

„A hagyományoktól eltérően a XIX. VIDOR Fesztivál nem pénteki napon fog elkezdődni, hanem már szerdán, 19-én. De nemcsak a kezdésben, hanem a fesztivál hosszában is változást jelent. A megszokott 9 nap helyett ez 11 napot jelent. A jól megszokott Kossuth téri programok is teljesen átalakulnak. A főtéren sem a nagyszínpadon, sem a kisszínpadon nem lesznek koncertek. Egy szűkített utcazenész program, illetve mutatványosokból álló program lesz a Kossuth-szobor előtt, illetve a VIDOR falu is a városalapítók szobrától átkerül a Kossuth térre” – tájékoztatott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

A koncerteknek a VIDOR kert és a Rózsakert Szabadtéri Színpad is helyet ad. Úgy, mint a színházi előadásoknak is. A Krúdy Kamarában a korábbi kettő helyett csak egy előadás lesz, 17 órától. Vidoros irodalom várja a Bencs Villa vendégeit, és nyíregyházi, megyebeli zenészek, énekesek utcán-téren. Találkozhatnak az LK Beat, a Szívtiproll, a Tortuga és a Folkfusion Band zenészeivel, de távolabbi formációk is vendégeskednek a VIDOR-on.

A színházi versenyprogram társadalmi zsűrijének vezetője Koltai Róbert, aki többször járt már nálunk a VIDOR Fesztiválon, de a hírek szerint rutinos zsűrielnök is a neves színész. Koncert és színház. A programok között válogat most az igazgató.

„A Rózsakert Szabadtéri színpadon az Irie Maffia, a Follow the Flow, Dés László, a Budapest Bár vagy a Like a Rolling Stone koncert. De fontos a színházi programunk is a szabadtérin. Itt a Buborékok Vidnyánszky Attila rendezésében és a Legénybúcsú, ami kiemelkedő, valamint a színházi előadások a kőszínházban. A Madách Színház, ami mindig extra. A Centrál Színház, a Játékszín, de a Vörösmarty Színház is, tehát nem tudok igazán kiemelni, mert mind remek produkció. Én úgy érzem, hogy egy nagyon erős mezőny jött össze erre az évre” – folytatta az igazgató.

Tekintettel a pandémiára, a jogszabályok és utasítások szigorú betartásával szervezték az idei, XIX. VIDOR Fesztivált. Mobil kézfertőtlenítőket helyeznek el a helyszíneken, illetve a nézőtéri felügyelők szájmaszkban dolgoznak. Erre kérik a nézőket is, de mindenkinek a saját döntése, hogy visel majd maszkot vagy sem.