Vezetői kinevezések a Nyíregyházi Törvényszék területén

Bár a nyári hónapokban a bíróságok tárgyalási tevékenysége kissé háttérbe szorul, a Nyíregyházi Törvényszéken és az illetékességéhez tartozó járásbíróságokon az elmúlt időszakban is több jelentős esemény történt, mivel Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke két vezetői kinevezésről is döntött.

Eredményes pályázataik alapján, 2020. július 1. napjától - az elkövetkezendő 6 évre - a Nyírbátori Járásbíróság vezetésével dr. Seres Lívia lett megbízva, aki immár második ciklusát töltheti a bíróság elnökeként. Dr. Seres Lívia 1979. október 1-jén kezdte meg bírósági pályáját a Mátészalkai Járásbíróságon, mint adminisztrátor. A jogi diploma megszerzését követően 1984. áprilisában a Nyírbátori Járásbíróságra került, ahol 1987. április 1-től mint büntető ügyszakos bíró ítélkezik a mai napig. Emellett 2014. július 1-jétől a Nyírbátori Járásbíróság elnökeként igazgatja a bíróság munkáját.

A Vásárosnaményi Járásbíróság elnöki posztjára dr. Juhász Endrét nevezte ki a Nyíregyházi Törvényszék elnöke. Dr. Juhász Endre 1987. december 1-től a Kisvárdai Járásbíróság fogalmazója, majd 1990-től polgári ügyszakos bírója. 2002-ben kirendelték a Nyíregyházi Munkaügyi Bíróságra, így azóta a megyeszékhelyen végzi mindennapos munkáját, jelenleg a Nyíregyházi Járásbíróság polgári ügyszakában, főleg családjogi perek – házassági bontóperek, gyermektartás, gondnoksági perek - elbírálása révén. A Vásárosnaményi Járásbíróság elnöki tisztségét 2020. szeptember 1-től látja el 2026. augusztus 31. napjáig.

Az elnöki kinevezési folyamatban a pályázók pályázatát először az érintett járásbíróságok bírái véleményezik, szavazataikkal döntenek arról, hogy támogatják-e a pályázó vezetői kinevezését vagy sem. Ezt követően a Nyíregyházi Törvényszék elnöke személyes meghallgatás után – a bírói támogatás figyelembevételével - dönt a pályázók kinevezéséről.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék