Vételi szándék Brazíliából
Felröppent a hír, hogy a brazilok világbajnok futballistája, Edú megvásárolná a nyíregyházi Bozsik Akadémiát. Elképzelése szerint egy nemzetközileg nívós intézményt hozna létre, amelynek tagjai közül kerülhetnének ki a világ jövendő nagy labdarúgói. Az akadémiát működtető Nyíregyházi Sportcentrum vezetője hangsúlyozta, amennyiben a szándék komoly, az adásvételig még számos feltételnek kell teljesülnie.

Joe Borbély, Jonas Eduardo Americo, azaz Edú, a világhírű futballista menedzsere e-mailben jelezte vételi szándékát a nyíregyházi Bozsik Akadémiára vonatkozóan. Az ajánlat valójában csak egy megkeresés, amely konkrétumokat nem tartalmaz.

 

Összetett

 

Hogy lesz-e adásvétel, az részben a szándék komolyságától, részben pedig a tulajdonos döntésétől függ.

– Most felértékeltetjük a megkeresés hatására az akadémiát. Értéket kell adni a gyerekeknek, az eszközöknek és ezt követően pedig vélhetően megkezdjük a tárgyalásokat, de csak akkor, ha ez az ajánlatkérés komoly. Éppen ezért vélhetően olyan garanciát fogunk már az elején kérni, amelyből kiderül, valóban Brazíliába akarnak-e vinni Nyíregyházáról futballistákat – mondta Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Mennyit ér egy ifjú tehetség?

 

A Bozsik Akadémián jelenleg 300 tehetséges fiatallal foglalkoznak. Amennyiben elindulna egy adásvételi folyamat, értékbecslőnek kell megvizsgálni, hogy az Akadémia jelenleg 8 év körüli fiataljai milyen eséllyel lesznek kb. 15 év múlva első- vagy másodosztályú felnőtt csapat tagjai. Ezzel adva meg egy-egy gyermek értékét, amely természetesen meghatározó az ár tekintetében – mondta az Akadémiát működtető Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője, aki hozzátette, amennyiben elindulhat egy ilyen folyamat, kalkulálni kell az Akadémiához tartozó eszközök értékével is.

 

Komoly szándék?

 

Az ügyvezető hangsúlyozta hogy, ha valós üzleti szándékon alapul a megkeresés, komoly garanciákat fognak kérni a tárgyalások elején. Az Akadémia ugyanis a jelenlegi finanszírozási rendszerben nemcsak stabilan működik, de a magyar futballutánpótlás-képzés élvonalába tartozik. Az értékesítésről egyébként egyedül a tulajdonos, a város közgyűlése jogosult dönteni. Hogy a szándék mennyire komoly, azt majd az idő dönti el, de joggal merül fel a kérdés, hogy miért szeretne valaki éppen Magyarországról importálni ifjú tehetségeket egy olyan országba, ahonnan köztudottan a világ legjobbjai származnak.

Piszár Tünde