Pályázati hangverseny a Művészetiben
Pályázati hangversenyen mutatták be tehetségüket a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Zeneművészeti tagozatának növendékei. Az oktatási intézményben már hagyomány, hogy minden évben megrendezik a megmérettetést. A hangversenyen a zsűri által legtehetségesebbek ítélt növendék megkapta az Universitas gyűrűt.

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban már régi hagyomány, hogy a félévi vizsgameghallgatáson legjobban szereplő növendékek összemérhetik a tudásukat. A hangversenyen 10 klasszikus zenét játszó növendék lépett színre. A diákok folyamatosan készülnek a fellépésre, szeptemberben már megkapják a főtárgytanártól az adott félév anyagát, amely mindig a készségeihez és képességeihez igazodik, de természetesen arra is figyelnek a tanárok, milyen darabot szeretne a növendék eljátszani. A féléves vizsgán a növendék elméleti és gyakorlati tudásáról ad számot a tanszak tanárainak. Ezt követően a tanárok döntik el azt, kik lesznek azok, akik a pályázati hangversenyen zenélhetnek, hiszen a megmérettetés az iskolában töltött évek egyik kiemelkedő eseménye.

 

„Fontos, hogy a szakma megismerje a tehetségeket”

 

M. Nagy Andrea, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatvezetője azt mondta, még mindig Budapest központú a zenei élet. Kifejtette, azok a növendékek, aki felsőfokú szakmai továbbtanulásukat tervezik és megpróbálják a Zeneakadémiát, a Debreceni Egyetemet, a Pécsi Egyetemet vagy a Grazi Egyetemet, azoknak nagyon fontos, hogy a szakma megismerje őket már a középiskolában.

További képekért kattintson a fotóra!

A tagozatvezető hozzátette, tudnak olyan növendékről, aki már most a Zeneakadémián tanul, és folyamatosan játszott a Pályázati hangversenyeken és a szakma így fedezte fel, vagyis tulajdonképpen már ismerősként ment felvételizni a Zeneakadémiára.

 

Több díj

 

A diákokat három tagú zsűri, Némethy Attila, zongoraművész, Romos Zsolt, fuvolaművész és Gyöngyösi Levente, zeneszerző minősítette.

A dicsőség mellett az első helyezett Ádám István 15 ezer, a második Pokoraczki Panna 10 ezer, a harmadik Koncsol Kamilla pedig 7500 forintos pénzjutalomban részesült. A hangversenyen a zsűri által legtehetségesebbnek ítélt növendék megkapta az Universitas gyűrűt. Az ékszer és a belegravírozott „Rögös az út a csillagokig” felirat örök emlék és ösztönző erő a növendéknek, hiszen ezt minden évben csak egy diák kaphatja meg. Idén Víg Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora adta át Ádám Istvánnak. A zsűri úgy döntött, különdíjjal jutalmazzák Pelle Fannit. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat különdíját szintén Pelle Fanni vehette át.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)