Vészhelyzet! Itt a megoldás!

Már hónapok óta olvasni lehet arról, hogy megoldás születik végre az egészségügyi ellátás egyik sarkalatos pontjára, pontosabban megváltozik a sürgősségi ellátás rendje. A kérdés azonban folyamatosan felmerült: mikortól?

JANUÁR ELSEJÉTŐL JÖN A VÁLTOZÁS

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken adta ki közleményét, melyben az áll, hogy január 1-től megváltozik a sürgősségi ellátás rendje, gyorsabb és biztonságosabb lesz. A változásnak köszönhetően a lehető legrövidebb idő alatt rögzítik a beteget a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában.

SÚLYOSSÁGI KATEGÓRIÁKAT KÜLÖNBÖZTETNEK MEG

A közlemény szerint január elsejétől kötelező lesz az úgynevezett triázs rendszer alkalmazása, vagyis a súlyossági kategóriák használata, amelyek azt határozzák meg, hogy a betegnek mennyi időn belül kell ellátást kapnia - a beteget azonnal besorolják majd az aktuális állapotának megfelelően.

Mindegyik kategória esetében meghatározzák, hogy mennyi időn belül kell az adott betegnek ellátást kapnia. Cél, hogy lehető legrövidebb időn belül – mentővel történő érkezéskor 5 percen belül – rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint. A rendszer fontos résztvevője lesz az úgynevezett triázs ápoló, aki a beteg megérkezését követően azonnal elvégez majd egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, a triázs ápoló késedelem nélkül a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja. Az új rendszer része lesz a sürgősségi osztályos diszpécser is, akinek feladatai közé tartozik egyebek mellett a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, és a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti majd a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet további ellátásra - olvasható a közleményben.

A Minisztérium tájékoztatása szerint a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével a teljes magyar sürgősségi ellátórendszerben a biztonságos és költséghatékony betegellátás és egy egységes szemlélettel működő, gördülékeny rendszer jön létre. A többletfeladatokra a sürgősségi ellátást végző 59 fekvőbeteg-szakellátó intézmény éves szinten 677 millió forintos többletfinanszírozásban részesül.

 (Szerző: Bruszel Dóra)

(Fotó: internet)