Veszettség ellen oltással védekezzünk!

A bajt általában a természetben a rókák terjesztik, ezért az erdőkben szájon át történő immunizálással próbálják meg a szakemberek a védelmet a rókák számára megadni. Bár Magyarországon évek óta nincs jelen a vírus, keletről, a zöldhatáron azonban számolni kell azzal, hogy veszett rókák átjöhetnek. Ezek érintkezhetnek kóbor kutyákkal és terjeszthetik a betegséget. A veszett állat, ha megharap egy másik állatot, vagy embert, akkor a nyálán keresztül a kórokozó az áldozat központi idegrendszerébe kerül és tüneteket okozhat. Ilyenkor az állat agresszív vagy túl csendes lesz, nyelési problémái adódhatnak, megváltozhat a veszett állat viselkedése, hangja és túlzott nyáladzás is fellép.

Ha be van oltva egy kutya vagy macska, hiába harapja meg egy veszett állat, az oltóanyag megvédi őt a betegségtől, ezért szükséges az évenkénti védőoltás.

 

[REKLAM]

 

Kutyáknak kötelező, macskáknak „kötelezően” ajánlott

 

A Nyíregyházi Oktató Állatkórház klinikus állatorvosa, dr. Hauberger Péter a nyiregyhaza.hu kérdésére azt mondta, a veszettség elleni oltás kutyáknál három hónapos kortól kötelező. A szérum beadását követően fél év múlva az injekciózást meg kell ismételni. Ez azt jelenti, hogy egy 9-10 hónapos kiskutyának már két veszettség elleni védőoltással kell rendelkezni, amit utána évente egyszer kötelező beadatni. A macskáknak nem kötelező, de ajánlott a veszettség elleni oltás, hiszen ha a cica kijár a lakásból, találkozhat veszett állattal. A betegség állatról állatra, majd állatról emberre terjed, ezért fontos, hogy az ember környezetében élő cicák is immunizáltak legyenek.

 

Oltás és féregirtás

 

Korábban jellemző volt a kutyák veszettség elleni kampányszerű immunizálása. Általában áprilisban és májusban történt a veszettség elleni oltás, ezért jellemző, hogy sokan ilyenkor jelentkeznek az állatorvosnál. Napjainkban azonban nem lehet konkrét időponthoz kötni, hiszen a kutyánál, vagy macskánál mindig az oltás évfordulóján, az adott hónapban kell a következő védettséget az állat számára megadni. Az oltás előtt az állat átesik egy rutinvizsgálaton, majd vakcina formájában megkapja az oltóanyagot, és megtörténik a féreg és paraziták elleni védekezés is.

Mikita Eszter

Fotó: Kohut Árpád