Veszélyessé váltak az alámosott fák Sóstón

Több mint egy méter mélyen alámosta a Sóstói-tó vize az egyik partszakaszt. Néhány napja búvárruhában a vízből is megvizsgálták a fasort, mert a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. olyan információt kapott, hogy néhány tóparti fa veszélyesen megdőlt.

 

Lakossági bejelentés érkezett

 

– Egy fát már ki is kellett vágni – a fa tönkjét meg is mutatta a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. Attól tartottak, hogy a fa jelentősen megrongálja a partszakaszt, vele a sétányt, sőt még a gyalogosok, futók számára is veszélyt jelentett. Ezt követően döntött úgy a fenntartó, hogy egyenként vizsgáltatja meg a tópartot és az itt található akácokat. Ekkor derült ki, hogy az alámosás egy hosszabb partszakaszt érint.

További képekért kattintson a fotóra!

– Pár éven belül egy komplett partrekonstrukciót kell végrehajtanunk. Ez nem kis munka lesz. Ilyen esetekben kövekkel erősítik meg a partot, a kő bemosódik szépen és a természet megoldja a továbbiakat. A kövek összeállnak és akkor egy tartófalat fognak képezni, de nyilvánvalóan ez nem az idei, sőt azt sem tudom, hogy a következő évi költségvetésbe belefér-e. Elő fogjuk készíteni, hogy egyáltalán mennyibe kerül majd ez – tette hozzá dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

 

Tölgyeket ültetnek

 

A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. a balesetveszély elhárítása érdekében azokat a fákat, amelyeket leginkább alámosott a víz, eltávolítja a partról. A cég azonban úgy tartja, minden kivágott fa helyett újat kell ültetni. Így kedden már a városi főkertésszel együtt tervezték meg, hogyan pótolják az elöregedett, alámosott és veszélyessé vált fákat. Első körben azt tervezték, hogy hársfasort alakítanak ki.

– Hársfasor nem fér el, de egy hársfát lehet elültetni és a többi pótlása a park területén lesz tölgyfával, hársfával, cserjékkel. Fenntartjuk, hogy a fapótlás meglegyen és inkább több fát ültetünk, mint amennyit kivágunk – fűzte hozzá Zsigmond Sándor, városi főkertész.

A veszélyessé vált fák eltávolítását azonnal megkezdi a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., a munkálatokkal párhuzamosan pedig az új fiatal fák telepítését is végrehajtják.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)