Veszélyeket is rejt az otthon melege

Hamarosan többen szabadságra megyünk, beköszönt a téli szünet és több időt töltünk otthonunkban. Íme, néhány szempont, amit a biztonságunk érdekében célszerű betartani:
- Tegye lehetővé a készülékek és füstelvezetők rendszeres felülvizsgálatát!
- Otthonában gondoskodjon a friss levegő utánpótlásról, biztosítsa lakása természetes szellőzését!
- A balesetek kockázatának csökkentése érdekében, javasolt a szén-monoxid-érzékelő használata. A készülék vásárlása során azonban figyeljen oda a minőségére, ezért csak szaküzletből szerezzen be ilyen terméket! Segítséget nyújthat a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján található tájékoztatás.
- Tartsa tisztán a fűtőberendezések környezetét, közelükből távolítsa el a gyúlékony, éghető anyagokat!
- A fűtőberendezést csak a gyártó által meghatározott tüzelőanyaggal üzemelje be, begyújtáshoz ne használjon éghető folyadékot!
- Ügyeljen arra, hogy a fűtési rendszerben a víz keringése biztosított legyen, tegye lehetővé, hogy a vegyes tüzelésű kazánból a felmelegedő víz távozhasson a fűtőtestek irányába. Biztonsági szelep beépíttetésével elkerülheti a fűtési rendszer károsodását, vagy a kazán felrobbanását!

Bővül a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, amely plusz feladatok 2015. január 1-jétől jelentkeznek. Ennek keretében a kéményseprő-ipari közszolgáltató végzi 2015-től

- az összekötő elemek (füstcsövezések) ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását,
- a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás ellenőrzését,
- a gáztüzelő-berendezések üzemeltetése során keletkezett égéstermék paraméterei közül a szén-monoxid tartalmának ellenőrzését, valamint
- gáztüzelő-berendezés esetében a műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétének ellenőrzését.

A jogszabályok célja tehát a szolgáltatók szakmai színvonalának egységesen magas szintre emelése, illetve a kéményhasználathoz kapcsolódó élet- és vagyonbiztonság növelése.