Veszélyben vannak a csillagvirágok?

– A Tölgyes Csárdától 10–15 perc sétára találhatóak a rejtélyes csillagvirágok – avatta be a műsor nézőit a különleges növény lelőhelyébe Szigetvári Csaba.

 

JAVULÓ TENDENCIA

 

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke azt is elárulta a beszélgetés során, hogy nem az idei az első ilyen program. – Tizennegyedik alkalommal számláljuk meg a csillagvirágokat a Sóstói-erdőben. A Nyírség területén mindössze néhány előfordulási hely van, és itt is minimális számban vannak jelen. A csillagvirág-állomány veszélybe került az erdőirtások után, de szerencsére évről évre egyre többet találunk, 220-ról közel 7000-re nőtt számuk – mondta Szigetvári Csaba.

 

VIGYÁZZUNK EGYÜTT A VÉDETT NÖVÉNYEKRE

 

A csillagvirág egy koratavaszi hagymás növény, nagyon ritka, így a védett csoportot bővíti. Alacsonyabb hegyvidékeknél és folyók mellett vannak nagyobb állományok, azonban máshol csak elvétve találhatjuk meg őket, így nagy büszkesége a Sóstói-erdőnek. – Mint minden védett és nem védett virág, ez is veszélybe kerül nők napja, anyák napja és a ballagások időszaka körül. Sokan a védett növények leszedésével orvosolják a virágvásárlás problémáját, ami súlyos következményeket, akár feljelentést is vonhat maga után – tette hozzá az E-misszió elnöke.

Szigetvári Csabától azt is megtudhattuk, hogy az erdőnk madarai költéshez készülődnek, a seregélyek pedig az elmúlt hetekben érkeztek meg. És hogy egy évben hány fióka kelhet ki az odúkból – a műsorból ez is kiderül. A Szieszta Plusz hétvégi adása két részben, az első és a második linken érhető el.

Farkas Fanni