Veszélyben a dohánytermesztés

Idén is megrendezték a Dohánytermesztési Nyílt Napot Ófehértón, a Fejértó Szövetkezet telephelyén. Az idei tanácskozás fő témája sajnos a hazai dohánytermelés megmentése volt. Bényei Illés, a MADOSZ elnöke elmondta, 2010-től az Európai Unió a szerkezetátalakítási program keretében 24,2 millió euróval támogatta az ágazatot. Ez a támogatás szűnt meg 2015-től, nemcsak Magyarországon, hanem az unió minden tagállamában.


A KORMÁNY TÁMOGATÁSA ÉVI 5 MILLIÁRD LESZ

 

A tanácskozáson elhangzott, mindezek mellett az idei aszályos időjárás a termés minőségére és a felvásárlási árakra is negatív hatással van. A hazai dohánytermelés 80 százalékát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja, most bizonytalanná vált közel 20 ezer ember megélhetése is. A jövőt tekintve a dohánytermesztési ágazat már csak a nemzeti forrásokban bízhat.

[REKLAM]

Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára arról tájékoztatta a nyílt nap résztvevőit, hogy a magyar kormányzat a következő években különböző nemzeti támogatási jogcímek összekapcsolásával a foglalkoztatáshoz és a termeléshez kötötten, évi 5 milliárd forintos csomagot dolgozott ki, amellyel a termelési kultúra fennmaradását célozza Magyarországon.

A szakmai tanácskozást követően a vendégek betekinthettek a térségben jelentős munkalehetőséget biztosító dohánytermesztés mindennapjaiba. Láthatták a dohánytörést, a szárítás módszereit, valamint a dohánylevelek válogatását is.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)