Veszély: támadnak a kullancsok!

A kullancsok főleg a kutyákra jelentenek óriási veszélyt, hiszen egy egysejtű parazitát, a Babesiosis nevezetű betegség kórokozóját terjesztik az ízeltlábúak törzsébe tartozó állatok. Ez egy nagyon veszélyes betegség, amely étvágytalansággal, bágyadtsággal és gyakran szövődménnyel is jár. Ilyenkor vese- és májelégtelenség is kialakulhat az ebeknél.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Oktató Állatkórház klinikus állatorvosa, dr. Hauberger Péter arról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit, 2014 őszén azt tapasztalták, időben egyre kitolódott az olyan eset, amikor kullancs okozta betegség kezelésére jelentkeztek a gazdik. Az állatorvos azt mondta, míg korábban az ősztől tavaszig nem volt jellemző, hogy kullancs-csípte állatot gyógyítottak, meglepő módon még decemberben és januárban is találkoztak olyan kutyákkal, akikbe kullancs került. Idén februártól pedig jelentősen emelkedett azoknak a négylábúaknak a száma, akiket az Állatkórházba vittek gazdáik kullancsfertőzés miatt.

MIT TEHET A GAZDI?

Dr. Hauberger Péter felhívta az állattartók figyelmét arra, ha valaki kullancsot talál a kutyájában, és biztonságosan el tudja távolítani, csipesszel, kézzel vagy speciális kullancskiszedővel, tekerő és húzó mozdulatokkal vegye ki, de ne alkalmazzon népi praktikákat! Ha valaki nem tudja kihúzni a kullancsot, az állat biztonsága érdekében keressen fel egy állatorvost. Ha olyan tünetet lát a gazda a kutyán, amelyek kullancs által okozott betegségre adhat gyanút, minél hamarabb kezeltesse, ne várjon, amíg a tünetek erősödnek, hiszen agresszív és gyorsan lezajlódó betegségről van szó. A szakember azt mondta, egy megfertőződött kutyánál nagy jelentősége van a gyorsaságnak, hiszen ha rövid időn belül megkapja az eb a megfelelő kezelést, kevesebb esély van szövődmény kialakulására.

NINCS VÉDŐOLTÁS

Míg az embereknek van, addig kutyáknak kullancs ellen nincs védőoltás, a felelős gazdik azonban így is tehetnek kedvencükért. Különböző, jó minőségű kullancs elleni rácseppentő folyadékok, nyakörvek és tabletták állnak az emberek rendelkezésére azért, hogy távol tartsák kedvencüktől a vérszívókat.
Kullancs szempontjából könnyebb helyzetben vannak a macskatulajdonosok. Bár nyávogó kedvenceinket is megtalálják a kullancsok, bennük a Babesia betegség nem alakul ki. Azonban a cicáknak is javasolja a szakember a nyakörves megoldású, bolha és kullancs elleni védelmet.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)