Versenyeztek a Kis Városvédők

Második alkalommal mérhették össze tudásukat a megye általános iskolásai, hiszen a Nyíregyházi Városvédő Egyesület a 2015/16-os tanévben is megrendezte várostörténeti műveltségi vetélkedőjét. A versenyre közel nyolcvan diák jelentkezett, akik négy internetes fordulóban adtak számot Nyíregyházáról szerzett tudásukról. Az idei verseny döntőjébe a három legjobb csapat jutott be. A Jókai Mór Református Általános Iskola egy, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola pedig két csapattal képviseltette magát. A diákok egész évben nagy izgalommal készültek a megmérettetésre.

 

A könyvek és a felkészítő tanár szerepe

 

Baranyi Boglárka, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola 4. a osztályos tanulója azt mondta, könyvekből tanultak és olyan kiadványokból, amelyek Nyíregyháza történetét mesélik el. De nagyon sok információt szereztek felkészítő tanáruktól, Bodnárné Csáki Judittól is.

A döntőben a gyerekek Nyíregyháza történetével kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Volt totó, el kellett dönteni, hogy helyes-e egy-egy állítás, valamint tárgyakat is meg kellett keresni a Jósa András Múzeumban. A Kis Városvédők az eltelt egy tanév alatt sokat tanultak Nyíregyházáról.

 

Cél, hogy ismerjék a várost

 

Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke kifejtette, a verseny legfontosabb célja az volt, hogy a gyerekek ismerjék meg a lakóhelyüket. Szeressék, ápolják a hagyományaikat, ismerjék meg az épületeket. Az elnök hozzátette, jó lenne, ha tudásukat pedig majd saját gyermekeiknek is továbbadnák.

 

Jókaisok győzelme

 

A döntőben a Jókai Mór Református Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak. Felkészítő tanáruk Ilyés Gábor volt. A verseny a következő tanévben is folytatódik, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület várja a Nyíregyháza történetét kedvelő általános iskolásokat.

M. E.