Versenyeket hirdet a nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház Hetedhét Mesevilág Népmesepontja és a Magyar Versmondók Egyesülete

A versenyek elődöntőire 2022. március 19-én kerül sor Nyíregyházán.

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó versenyre 10-14 éves jelentkezőket várnak a szervezők. A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük. A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-14 évesek) legjobbjai, a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, az országos gálán arany-ezüst-bronz minősítést kapnak.

„Táltos világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott. A jelentkezők két kategóriában indulhatnak: Népmese, illetve Népballada. A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei prózamondók és mesemondók nevezhetnek. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a tíz percet. A szervezők és a zsűri kifejezetten értékeli, ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél

Fehérlófia – magyar képmesék - népmese-, és balladamondásra épülő videó versenyen a nevezőknek egy általuk választott népmesét vagy népballadát, balladát kell feldolgozni, akár forgatott, akár animációs video formájában. A pályamunka műfaja és technikai kivitelezése teljesen szabadon választott (pl. film, animáció, bábfilm, pixilláció, gyurmafilm, homokfilm, fotó animáció, papírkivágás, stop-motion, zenés videóklip stb.). A pályázat célja az anyanyelv, mesék általi megőrzése és ápolása, ezért az egyedüli megkötés, hogy a mesékben elhangzott szövegét a pályázóknak kell előadni. A versenyre korosztályi megkötés nélkül bárki jelentkezhet, maximum három pályaművel. Az egyéni indulás mellett lehetőség van csoportok (alkotócsoportok, stáb, szakkörök stb.) nevezésére is.

A versenyek elődöntőire 2022. március 19-én kerül sor Nyíregyházán. A zsűri elnöke dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Radnóti-, Wlassics- és Bánffy-díjas előadóművész, drámapedagógus, műsorvezető, producer, a zsűri tagja továbbá Szennik Éva, a Magyar Versmondók Egyesületének kommunikációs elnöke, “Ki viszi át a Szerelmet” díjjal kitüntetett kommunikációs szakember, színházi szervező, televíziós szerkesztő.

Bővebb információ és jelentkezési lap a www.vokevmh.hu, nepmesepont.hu, illetve a vers.hu oldalakon érhető el.

Jelentkezési határidő mindhárom verseny esetében: 2022. március 16.