Véradókat várnak

 

Magyar Zoltán baktalórántházi lakos a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének hívó szavára érkezett szerdán a helyi művelődési házba azért, hogy vért adjon. 18 éves korától, amikor elkezdte a sorkatonai szolgálatot, rendszeresen segít embertársain. Eddig 37 alkalommal vett részt regisztrált véradáson. A többszörös donor azt mondta, a rendszeres véradást azért tartja fontosnak, mert egy véradással három ember életét lehet megmenteni. Hozzátette, ő így próbál meg segíteni az embereknek. Egyszer saját édesapjának is adott vért, így közvetlen közelből tapasztalta meg azt, milyen az, ha valaki ilyen jellegű segítségre szorul.

Rendszeresek a véradások

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete rendszeresen szervez véradásokat. A közelmúltban Kisvárdán, Vásárosnaményban és Baktalórántházán fogadták a segítő szándékú donorokat. A különböző megbetegedések miatt azonban a vártnál kevesebben jelentek meg az egészségügyi szakemberek előtt.

„Közbeszólt” a betegség

Botáné Hadházi Mónika, a Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének szervező koordinátora elmondta, negyven főre számítottak, hiszen ez szokott lenni a szokásos megjelenési forma. A szervező hozzátette, a véradás napján már kora reggel jelezte helyi önkéntes segítőjük, a védőnő, hogy nagyon sok a különböző influenzás, megfázásos megbetegedés a helyben lakóknál, ezért kevesebben lesznek azok, akik segítenek. Baktalórántházán így 27 fő adott vért.

Minden cseppre szükség van!

Vérével segíthet minden olyan állampolgár, aki egészséges, több mint 50 kiló és betöltötte 18. életévét. A szervezett véradásokon igazolnia kell magát személyi okmányaival, majd egy kérdőív kitöltése után rutinvizsgálaton kell megfelelni. Ha minden rendben van, az egészségügyi szakemberek körülbelül 10 perc alatt leveszik a donor vérét, amely a teljes vérkészlet 8-10 százalékát jelenti. Ezt követően a donoroknak célszerű enni és inni, hogy pótolják a kiesett vér mennyiségét. Aki segíteni szeretne, megnézheti a véradások időpontját a veradas.hu oldalon., vagy a Véradás-Vöröskereszt nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazáson keresztül. Véradásra az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben is van lehetőség, ezek listája a www.ovsz.hu oldalon látható.

ME.