Véradási versenyben első a Nyíregyházi Egyetem

A Magyar Vöröskereszt idén 10. alkalommal rendezte meg az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyt. A nemes célú megmérettetés célja, hogy a fiatalokat rávegyék arra, adjanak vért, segítsenek a bajba jutott embertársaikon. Már hagyomány, hogy a verseny minden tanév elején, októberben indul és június közepén, a Véradók Világnapján ér véget. Az ezen időszak alatt leadott véregységek alapján számolják ki a nyertes intézményt. A 2015–16-os tanévben 36 felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói vettek részt a véradásban.

 

11 ezer véradó

 

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, a Vöröskereszt részéről ez azért fontos, mert sok az új véradó a fiatalok között. Elmagyarázta, a mostani évben például 11 ezer körüli fiatal vett részt az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyen. Közülük 2900-an új véradók voltak. Ez azt jelenti, hogy az új véradók nyolcvan százaléka megmarad a mozgalom mellett és akár idősebb koráig, amíg csak teheti, véradó marad. Az igazgató hozzátette, ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy új véradókat toborozzanak.

 

Első a Nyíregyházi Egyetem

 

A Nyíregyházi Egyetem és jogelődje 2009-től minden évben részt vesz a megmérettetésben.
Az elmúlt tanévben az ezer és tízezer fős felsőoktatási intézmények közül a Nyíregyházi Egyetem lett az első, megelőzve a Nemzetvédelmi Egyetemet. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik, azaz több mint hétszáz hallgató segített embertársain. Az elismerést Velencén, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján adták át az intézmény képviselőjének.

 

Felelősségteljes hallgatók

 

Tóthné dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese kifejtette, számukra nagyon fontos, hogy jó ügy mellé állnak a hallgatók. Hozzátette, elég sok bírálat éri a fiatalokat, hogy bulizósak, és nem érdekli őket a világ, de ez az eredmény is cáfolja ezt, hiszen a hallgatók jó ügy mellé állnak és önként adnak vért. Ez az intézménynek is jelzi azt, hogy felelősségteljes hallgatók tanulnak a Nyíregyházi Egyetemen.

 

Harmadik a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola

 

Nyíregyháza még egy elismerést kapott az EFOTT-on, hiszen a száz és ezer fős felsőoktatási intézmény kategóriájában a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola végzett a harmadik helyen.

A nappali tagozatos hallgatók vére segíti a kórházakban zajló gyógyítómunkát, de még mindig nem elegendő mennyiség áll a betegek rendelkezésére. Ennek érdekében a Magyar Vöröskereszt folyamatosan szervez véradásokat. Legközelebb július 30-án, Helebrandt Máté olimpikon búcsúztatóján, a Kossuth téren, augusztus 13-án a TESCO parkolójában és az Arany János Gimnáziumban, augusztus 20-án pedig a Nyíregyházi Állatparkban adhatnak vért a segíteni vágyó, egészséges emberek.

M. E.

(Fotó: internet)