Véradás a Nyíregyházi Egyetemen

Egy hallgató vért ad a Nyíregyházi Egyetemen szervezett véradáson. Ő azért jött el, mert egészségesként kötelességének érzi, hogy ezzel is segítsen másokon.

– Most jöttem harmadjára vért adni. És azért jöttem, mert úgy érzem, hogy az egészséges fiatalembereknek kötelessége valamilyen szinten segítenie másokon. És ugye egy véradással három ember életét lehet megmenteni – mondja Potor Eszter.

A Nyíregyházi Egyetem idén is részt vesz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Központ által szervezett Országos Felsőoktatási Véradóversenyen, melyen díjazzák a véradási mozgalomba a legtöbb hallgatót, önkéntest bevonó intézményeket. A Nyíregyházi Egyetem már évek óta résztvevője a versenynek, tavaly pedig kategóriájában első helyezést ért el, köszönhetően hallgatói segítő szándékának.

– A Nyíregyházi Egyetem életében nagyon fontos az a társadalmi szerepvállalás, az a szerep, hogy ösztönözze a hallgatóit arra, hogy segítsenek, adjanak vért, és ezzel mentsenek meg három életet. Hál'istennek jó helyzetben vagyunk, hiszen a hallgatóink nagyon aktívak, részt vesznek ebben a programban. Az őszi és a tavaszi véradásainkon is nagy számban jelennek meg. Akár az elsős hallgatók, akár a felsőbb évesek – mondja a Nyíregyházi Egyetem PR referense, Béres Tamás.

A fiatalabb korosztály aktivizálása azért is különösen fontos, mert nagy problémát jelent a jövőre nézve, hogy a rendszeres véradók inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki.

– Azért fontos nekünk, hogy a fiatalok eljöjjenek, és ők is fontosnak érezzék az önzetlen segítésnek ezt a módját, mert ők lesznek az utánpótlás. Emiatt nagyon-nagyon fontos az, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a véradást, és hogy azok például, akik pedagógus szakmára készülnek és ez lesz a hivatásuk, ezt a fajta szellemiséget is tovább tudják majd vinni az iskolákba. Így talán tudjuk azt biztosítani, hogy ez generációkon átívelő tevékenység és segítség legyen a azoknak, akik rászorulnak – mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete igazgatója.

Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni, hogy biztonságos mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Véradó minden olyan 18 és 65 év közötti személy lehet, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Zadubenszki Norbert