Végre megérkezett a várva várt magyar eper! Idén az egeket veri majd a gyümölcsök ára
Végre megérkezett a várva várt magyar eper!

Az már nem újdonság, hogy szinte egész évben kaphatunk epret az áruházakban, valamint a zöldségeseknél; a magyar, fóliasátorban termesztett eper azonban április második felében szokott csak felbukkanni, a szabadföldi pedig május közepén. Ezek ízét persze össze sem lehet hasonlítani a külföldről behozottakkal, hiszen az import árut azért, hogy kibírja a hosszú utat, félig éretlenül szedik le...

Egyre több helyen már hetekkel ezelőtt is találkozhattunk az utak mentén szamócaárusokkal, ám eddig még csak import szamócát kínáltak. A fóliás magyar eper a napokban került forgalomba, a szabadföldi pedig várhatóan május 15-e környékén.

A hazaira nagyobb a kereslet

Kiss Norbert, aki a Nyíregyházi úton árulja portékáit, azt mondja, bár még lehet kapni import epret, de azt már alig keresik, sokkal nagyobb a kereslet a hazai termékre.

Az import eper legnagyobb hátránya az volt, hogy sokszor a felét ki kellett dobnom, mert hamar megromlott. A magyart viszont mivel faládákban árulják, látjuk, mit veszünk meg, ráadásul én is termelőtől hozom. Az ára a tavalyihoz hasonlóan alakul. Jelenleg 2500–3000 forint a kilónkénti ára. Egyébként még nehéz beszerezni, ugyanis esténként szinte mindig lehűl a levegő, vagyis nem érik, és így sok gazda csak kétnaponta tud szedni.

Minden drága lesz

Úgy tűnik, hogy az idén semmi nem lesz olcsó, mivel sok gyümölcs lefagyott. Körülbelül 5-6 baracktermelővel beszéltem, ők azt mondták, hogy 30–40%-os káruk keletkezett, sárgabarack pedig nem is biztos, hogy kapható majd.

Még néhány hét és az eperszezon után következik majd a cseresznye-, a kukorica- és a dinnyeszezon, azonban addig még az időjárás sokszor megviccelhet bennünket, ami bizony diktálja majd az árakat.