Véget értek a záróvizsgák – 733 diák adott számot tudásáról

733 diák záróvizsgázott a Nyíregyházi Egyetemen június 17. és 19. között. A koronavírus-járvány miatt nem mindenkinek volt kötelező a személyes jelenlét, így 558 hallgató adott számot tudásáról a vizsgabizottság előtt. Várhatóan szeptemberben lesz hivatalos diplomaosztó ünnepség, de az okleveleket korábban is átvehetik a hallgatók.

A korábbi évekhez képest másfajta készültséget és felkészülést igényelt a tanév végi záróvizsgáztatás a Nyíregyházi Egyetemen. Az intézményben folyamatosan ülésezik a védelmi bizottság, ők határozták meg, hogy milyen körülmények és feltételek mellett szervezhették meg a vizsgákat.

„Most már azt mondjuk, jó hogy a személyes záróvizsga mellett döntöttünk, természetesen biztosítottunk online záróvizsgára is lehetőséget a külföldi lakcímmel rendelkező hallgatók részére. Három napig zajlott, ugyan úgy mint a korábbi években is, június 17-18-19-én a záróvizsga. 733 hallgató záróvizsgázott idén a Nyíregyházi Egyetemen, ebből 558-an személyes jelenlétet igénylő záróvizsga keretében, azaz meghatározott helyen, meghatározott időpontra érkezve tehették le a záróvizsgát. Erről Neptun üzenetet kaptak már jóval korábban a hallgatók, hogy melyik épületben, melyik teremben kell megjelenniük és hogy pontosan milyen időpontban. Ez a tömeges jelenlét elkerülése okán történt így és ez nagyon jól is működött. A portaszolgálat személyi igazolvány alapján engedte fel a hallgatókat.” - közölte Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem Igazgatási és Humánpolitikai Központjának vezetője.

Különleges szabályok

Egy teremben egyszerre két hallgató, két oktató és egy jegyző tartózkodhatott a záróvizsgák ideje alatt, másfél méteres távolságtartás mellett. A termeket minden diák után fertőtlenítették, a maszk használata kötelező volt. 168 diáknak nem volt szükséges a személyes záróvizsga, ilyen volt például a szakirányú továbbképzések, ahol szakdolgozat írással a portfólióvédéssel zárult a hallgatók tanulmányai, további 7 külföldi lakcímmel rendelkező tanuló pedig online záróvizsgát tehetett.

Lesz diplomaosztó

A tanév hagyományos módon az oklevélátadó ünnepséggel érne véget, ezt jelenleg még nem tudják megszervezni az intézményben, az elmaradt diplomaosztót várhatóan szeptemberben megtartják.

„Folyamatosan figyeljük az ide vonatkozó jogszabályoknak a változásait. Szeptemberre tervezzük az oklevélátadó szenátusi ülésünket. Szeptemberben egy másik ünnepi szenátusi ünnepségünk is van, a tanévnyitó, amit természetesen nem mozdítunk el és vélhetően azt követő héten, egy vagy két hétre rá fogjuk megtartani a szokásoknak megfelelően szombati napon - ha csak nem történik addig valami - az oklevélátadó ünnepi szenátusi ülésünket.” - tette hozzá Halkóné Dr. Rudolf Éva.

Azok akik nem szeretnék megvárni a szeptemberi diplomaosztót vagy munkába állás miatt kell nekik a diploma, ők természetesen korábban is átvehetik az oklevelüket. Sőt, arra is van lehetőség, hogy akik nyár folyamán átveszik a diplomát, ünnepélyes keretek között is megkapják, ebben az esetben a diplomaosztó előtt két héttel vissza kell vinni az okleveleket az intézménybe.