Véget ért a Szinyei kiállítás: Túlszárnyaltuk a 25 ezres álomhatárt!

Több mint 25 ezer látogatót vonzott a Jósa András Múzeumba (és egyben Nyíregyházára is) a Szinyei kiállítás, amelyet augusztus 23 – november 24. között tekinthettek meg az érdeklődők. Dr Rémiás Tibor igazgató kiemelte: minden várakozásukat felülmúlta ez a létszám.

A kevesebb, mint három hónap alatt összesen 25234 ember látogatta meg azt az egyedinek mondható kiállítást, amelyet Szinyei Merse Pál alkotásaiból (festmények, grafikák) rendeztek a nyíregyházi múzeumban.

Roham az utolsó héten

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy nagy meglepetést okozott nekik az utolsó héten érkező rengeteg látogató: ekkor ugyanis háromszor annyian keresték fel a kiállítást, mint amennyi embert be tudnak engedni a területre. Emiatt hirtelen nagy átszervezéseket kellett végrehajtaniuk, hogy minden kedves látogató megtekinthesse a kiállítást.

A kurátor a dédunoka

Magyarországon eddig egyszer, 30 évvel ezelőtt volt Budapesten Szinyei kiállítás, de nem ilyen egyedi összeállításban.
Az év kiállításának különlegessége volt, hogy a kurátora Szinyei Merse Pál dédunokája, dr. Szinyei Merse Anna volt, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott művészettörténésze. Tőle értesültek arról, hogy a Szépművészeti Múzeumban jövőre szeretnének kiállítást, Szinyei Merse Pál halálának 100. évfordulója alkalmából.

Jövőre: Rippl-Rónai!

Jövő ősszel is egy nagyszabású kiállítással készül az Év Múzeuma címmel kitüntetett intézmény. Három hónapig lesz látható a modern magyar festészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai József festményeinek kiállítása. Ahogyan a korábbi Seuso - és Munkácsy kiállítás alkalmával is, a szervezők ezúton is kérik, hogy a tárlat kényelmes megtekintése érdekében a látogatást majd ne az utolsó napokra hagyják.

Azt is megtudtuk, hogy 2020-ban a Trianoni Békediktátum centenáriumához kapcsolódó kiállítást is szerveznek, amely vélhetően saját anyagból készül. További részletekről a múzeum jövő évi kiállításairól, programjairól egy későbbi sajtótájékoztatóban kapunk információkat.

 

Borbély Szabina Niké