Véget ért a Speciális Művészeti Fesztivál

Dallal és tánccal búcsúztak a Speciális Művészeti Fesztiváltól azok a résztvevők, akik július 2-a és 6-a között Nyíregyházán mutatták be tehetségüket. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület minden évben megrendezi azt a fesztivált, amely a különböző művészeti ágban tevékenykedő, értelmileg sérült alkotóknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. Az összművészeti fesztiválon 40 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület és 6 európai társszervezet közel 800 képviselője lépett fel.

 

„A művészet mindenkié”

 

Asztalos Zsolt, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke azt mondta a záróünnepségen a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a fesztivál elérte kitűzött célját. A szervezők azt szerették volna, ha minél többen értesülnek arról, hogy a fogyatékos emberek magas szinten művészettel is foglalkoznak. Cél volt az is, hogy a társadalom megtanulja elfogadni a sérült embereket, akik ha művészettel foglalkoznak, legalább olyan értékes alkotások létrehozására képesek, mint a többségi társadalom tagjai.

 

Képzőművészet és zene

 

Raffael Attila Szolnokról érkezett a nyíregyházi fesztiválra. Két művészeti ágban mutatkozott be: a közönség megcsodálhatta festményeit, de a hangjában is gyönyörködhettek. A művész örült, hogy szórakoztathatta a nyíregyházi közönséget. Azt mondta, szívből jött neki az, amit a színpadon előadott.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ötnapos rendezvénynek a Kossuth téren felállított színpad mellett a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója a záróünnepségen arról számolt be, ilyen nagy nemzetközi fesztiválnak a felújított VMKK még nem adott otthont. Az igazgató azt mondta, sikeresen helytálltak, megoldottak minden olyan feladatot, amely a fesztivál ideje alatt kihívást jelentett a számukra.

 

Nyíregyháza befogadta a rendezvényt

 

Nyíregyháza már a kezdetektől támogatta és befogadta a fesztivált. A rendezvénysorozat ideje alatt a Váci Mihály Kulturális Központban képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás, a Korzó Bevásárlóközpontban pedig portréfotó tárlat várta az érdeklődőket.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a város három évvel ezelőtt a fogyatékosokat képviselő érdekképviseleti szervezetektől megkapta a „Hozzáférhető város” címet. Azt mondta, ez egy elismerése annak a munkának, amely a városban a mássággal élők érdekében zajlik, de ugyanakkor egy ösztönzés is lehet az emberek számára. Dr. Kovács Ferenc hozzátette, örül, hogy ezt a fesztivált Nyíregyházán rendezték meg. A város támogatta is a fesztivált, hiszen az idei Városi Jótékonysági Bál teljes bevételét a rendezvény lebonyolításához ajánlották fel.

A fogyatékkal élők 11. Nemzetközi és 28. Országos Speciális Művészeti Fesztiválja hétfőn zárta kapuit, sérült művészei legközelebb egy év múlva találkoznak újra és mutatják meg ismét tehetségüket.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)