Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése

Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése
Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése

Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése, amit borbányaiként emleget a köznyelv. Helyesen, bár ahhoz, hogy pontosan elképzeljük ennek a jelentős fejlesztésnek a nyomvonalát a térképen, tudnunk kell, hogy a Kígyó utcától indul és a Kállói úton kétfelé kanyarodva eléri a Szent István utcát is.

Nyíregyháza önkormányzatának régi vágya vált most valóra a várost behálózó kerékpárutakkal. A belvárost Borbányával, és a Kisteleki szőlővel köti össze, a közel 8 km-es szakasz, mely másfél milliárdos eus forrásból készül el augusztusra.

Karóczkai Adrienn, Pályázatok és projekt menedzsment referatúra vezető helyettes:

Itt a Szent István utcán már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik a most épülő kerékpárút. Végighalad a Kállói úton, egészen a Csárda utcáig. Ezen kívül a Tünde utcán is 2 és fél km hosszon halad a kerékpárút. Ez már június végén elkészült. A Tünde utcáról jobbra kifordulva a Debreceni úton, szintén már elkészültek az aszfaltozással. A felüljáró alatt fog a város központja felé tartani egy vasúti átvezetéssel együtt, és a nagykörúton áthaladva a Debreceni úton egészen a Kígyó utcai csomópontig tart majd ez a kerékpárút.

Az akadálymentesített és védett kerékpárutat a gyalogosok is használhatják. 2018 októberében adta át a város a munkaterületet a kivitelezőnek, aki idén augusztus elején, a  növénytelepítéssel együtt végez a munkával.

Összesen bruttó másfél milliárd forint, 100 %-os európai uniós támogatással valósul meg ez a projekt a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Jelenleg a Kígyó utcától a körútig tartó szakaszon zajlanak aszfaltozási munkák, a padkarendezések és kapubejárók kialakítása. A Tünde,  ill. a Debreceni utcai szakasz már elkészül. Most teljes hosszon a Kállói úton folyik a munkavégzés.

Forgalomkorlátozásra és útszűkületre készüljenek a területen, ill. a jövő héten elkezdődik az aszfaltmarás és újraaszfaltozás a Kállói úton. Nyolc szigetet készítenek az út és kerékpáros út átvezetésére az Ady Endre, a Lujza és Tünde utcán, a Kökény, Szíjgyártó és Pitypang utcán, valamint a Kamilla és a Csárda utcán. Itt jelzőőrös forgalomirányítás segíti majd a közlekedőket.

Kapcsolódó galéria

Kerékpárút építés