Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése
Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése

Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése, amit borbányaiként emleget a köznyelv. Helyesen, bár ahhoz, hogy pontosan elképzeljük ennek a jelentős fejlesztésnek a nyomvonalát a térképen, tudnunk kell, hogy a Kígyó utcától indul és a Kállói úton kétfelé kanyarodva eléri a Szent István utcát is.

Nyíregyháza önkormányzatának régi vágya vált most valóra a várost behálózó kerékpárutakkal. A belvárost Borbányával, és a Kisteleki szőlővel köti össze, a közel 8 km-es szakasz, mely másfél milliárdos eus forrásból készül el augusztusra.

Karóczkai Adrienn, Pályázatok és projekt menedzsment referatúra vezető helyettes:

Itt a Szent István utcán már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik a most épülő kerékpárút. Végighalad a Kállói úton, egészen a Csárda utcáig. Ezen kívül a Tünde utcán is 2 és fél km hosszon halad a kerékpárút. Ez már június végén elkészült. A Tünde utcáról jobbra kifordulva a Debreceni úton, szintén már elkészültek az aszfaltozással. A felüljáró alatt fog a város központja felé tartani egy vasúti átvezetéssel együtt, és a nagykörúton áthaladva a Debreceni úton egészen a Kígyó utcai csomópontig tart majd ez a kerékpárút.

Az akadálymentesített és védett kerékpárutat a gyalogosok is használhatják. 2018 októberében adta át a város a munkaterületet a kivitelezőnek, aki idén augusztus elején, a  növénytelepítéssel együtt végez a munkával.

Összesen bruttó másfél milliárd forint, 100 %-os európai uniós támogatással valósul meg ez a projekt a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Jelenleg a Kígyó utcától a körútig tartó szakaszon zajlanak aszfaltozási munkák, a padkarendezések és kapubejárók kialakítása. A Tünde,  ill. a Debreceni utcai szakasz már elkészül. Most teljes hosszon a Kállói úton folyik a munkavégzés.

Forgalomkorlátozásra és útszűkületre készüljenek a területen, ill. a jövő héten elkezdődik az aszfaltmarás és újraaszfaltozás a Kállói úton. Nyolc szigetet készítenek az út és kerékpáros út átvezetésére az Ady Endre, a Lujza és Tünde utcán, a Kökény, Szíjgyártó és Pitypang utcán, valamint a Kamilla és a Csárda utcán. Itt jelzőőrös forgalomirányítás segíti majd a közlekedőket.

Kapcsolódó galéria

Kerékpárút építés