Védőruházatot, aggregátort és többek között utánfutót is kaptak a megyei mentőszervezetek

 

Légoltalmi Liga

A Magyar Királyság vezetői a társadalom széles rétegeinek mozgósítását és tájékoztatását az 1937. december 5-én megalakított Légoltalmi Liga alapjain képzelték el. A Liga fő feladata a lakosság légoltalmi felkészítése és a hatósági feladatok társadalmi támogatása volt – lényegében a mostani, Polgári Védelmi Szövetség elődje volt. Gerebenics Károly a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke elmondta:

A Légoltalmi Liga volt az a szervezet, amelyik a II. világháború idején a lakosság oltalmazására jött létre, légitámadások elleni védekezésre, ennek keretében felkészítés, óvóhelyi védekezés, illetve a lakosság mentése, elsősegélynyújtás, tehát nagyon széleskörű feladatokat hajtott végre abban az időszakban. A mai napon róluk emlékezünk, illetve az ünnepség keretében újabb minősített mentőszervezetek fognak együttműködési megállapodást aláírni a megyei igazgatósággal.

Az ünnepi állománygyűlésen elismeréseket is átadtak, valamint a korábban minősített mentőszervezetek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán elnyert eszközöket kapták meg. Dr. Papp István, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület alelnöke kiemelte:

Többféle eszközt is kaptunk, de a legfontosabb, amit kiemelnék közülük azok olyan GPS jeladóval felszerelt kutyanyakörvek, amelyeket a speciálisan képzett kutyáinkra tudunk felhelyezni. Egyrészt a kiképzésnél tudjuk ezeket használni, tudjuk ellenőrizni a kutya mozgását, éles bevetésnél pedig az átnézett területet tudjuk egy térképen, gyakorlatilag élő adásban követni.

Védőruházatot, aggregátort, szivattyút és többek között utánfutót is kaptak a megyei mentőszervezetek.

Dér Vivien