Védőnőket köszöntöttek Nyíregyházán – Megváltozott a szakemberek munkája a vírus idején
Fotó: Szarka Lajos

63 nyíregyházi védőnő munkáját köszönték meg hétfőn délelőtt a Kállay-házban. A szakemberek bár megváltozott módon, de a koronavírus-járvány idején is végig dolgoztak, folyamatosan kapcsolatban voltak a gondozottjaikkal. A magyar védőnői szolgálat egyedülálló Európában, a megyeszékhelyen minden évben megemlékeznek a jeles napról.

Június 13-a a védőnők napja. A mindenki által ismert világszintű koronavírus-járvány miatt nem tudtak megemlékezni korábban a jeles napról, így hétfőn köszöntötték a szakembereket Nyíregyházán. A városban 63 védőnő dolgozik, 35 területi és 28 iskolavédőnő.

„Ők is közvetlenül találkoznak a lakossággal, nem szűrt rendszeren keresztül, hanem ők egyből találkoznak a kismamákkal, a gyermekekkel vagy bárkivel. Duplán oda kellett figyelni és nem lehetett az, hogy tolni a feladatot, merthogy gyermekek születtek, a gyermekek nőnek. A védőnők feladata a prevenció, hogy folyamatosan figyeljenek a fejlődő nemzedékre. Így ők folyamatosan dolgoztak, mert muszáj volt dolgozniuk a COVID alatt is, COVID-tól függetlenül is” – mondta Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

Megváltozott munka

A járvány megváltoztatta a védőnők munkáját, elsősorban a távkommunikációs lehetőségek azok, amelyek újdonságot jelentettek a szakemberek mindennapjaiban.

„A személyes kapcsolattartást a lehető legminimálisabbra kellett szűkítenünk, emellett pedig ami új volt számunkra, ez a home office. Mi nem vagyunk ehhez hozzászokva, eddig jártuk a családokat, nekünk a személyes kapcsolattartás a legfontosabb, hiszen hét évig vagy a várandósság kezdete óta gondozzuk a gondozottjainkat és ez számunkra nagyon furcsa volt, hogy távkommunikációs eszközöket is ilyen szinten kell használnunk. Használjuk nap mint nap, de azt inkább csak időpont-egyeztetésre, de ezt most ki kellett bővítenünk egy olyan szintre, ami mindenki számára szokatlan volt” – mesélte Tóth Katalin területi védőnő.

Európai szinten egyedülálló

Nyíregyházán minden évben megünneplik a védőnőket, a magyar védőnői szolgálat ugyanis egyedülálló Európában, emelte ki beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

„Itt, Nyíregyházán olyan munkát végeznek és az önkormányzattól minden támogatást meg is kapnak ehhez, ami mindannyiunk számára nagyon fontos. Remélhetőleg ez a munka a jövőben még lesz, mivelhogy még több gyerek születik majd. Ebben az évben, amikor ez a járvány kísér bennünket, azt gondolom, hogy még inkább felértékelődik az a munka, amit ők végeznek és ezért most ide, a Kállay-kúriába hoztuk ezt az ünnepséget, amikor megköszönjük a munkájukat és talán biztatást is adunk, hogy mennyire értékeli egész Nyíregyháza. Ezt is fontos elmondani, mert a pozitív visszajelzések ritkábbak mint a negatívak és erre mindenkinek nagy szüksége van” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A védőnők plusz ajándéka volt az is, hogy körbevezették őket a Kállay-házban és megismerhették a nemrégiben felújított kúriát. Az ünnepségen az is elhangzott, a közeljövőben megújult infrastruktúra várja a szakembereket és a pácienseket a Fenyő és a Csillag utcán.

Kapcsolódó galéria

Védőnői szakmai értekezlet a Kállay Házban