Védeni kell a vízórákat!

Minden ősszel a Nyírségvíz Zrt. munkatársai felhívják a fogyasztók figyelmét arra, téliesítsék vízmérő berendezéseiket. Amennyiben a vízmérő aknának megfelelő a szerkezeti magassága, duplája az előírtaknak, akkor hőszigetelésre még télen sincs szükség, mert nem okozhat kárt a hideg a vezetékben, sem a mérőben. Azonban, ha a födém nem megfelelő vastagságú, akkor a hőszigetelésről a fogyasztónak kell gondoskodni. Erre a célra megfelelő például egy legalább 5 centiméter vastagságú nikecell darab, amely megakadályozza azt, hogy a mérő ne fagyjon el mínuszok idején. Nem csak a vízórákat, hanem a csővezetékeket is érdemes megóvni az időjárástól a biztonságos működés érdekében. Lényeges, hogy a szigetelőanyagok egészen a tél végéig szárazon maradjanak, hiszen ha azok is vizesek lesznek, megfagynak és veszélybe kerülhet szigetelő funkciójuk.

 

Több mint 600 vízmérő fagyott el

 

Az elmúlt időszak extrém időjárása miatt a Nyírségvíz Zrt. működési területén , a megye 86 településén több mint 600 vízmérő elfagyott, 400 esetben pedig az aknákban lévő vezetékek is megrongálódtak.

 

A csere díját a fogyasztó fizeti

 

Sulyok Béla, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási műszaki vezetője elmondta, ha ez az óra elfagy, akkor ez pénzébe is kerül a fogyasztónak, hiszen a szolgáltatási szerződés alapján ez mindenkinek saját felelőssége és kötelessége is, hogy a mérőeszköz fagyvédelméről gondoskodjon. A műszaki vezető hozzátette, ha elfagy az óra, a csere díja közel 20 ezer forint.

 

Még lehet téliesíteni

 

A vízóra elfagyására a szolgáltatás hiánya hívja fel a figyelmet, de olyan is előfordulhat, hogy kifolyik a vízmérőaknába a víz. A meteorológiai előrejelzések alapján további hidegre lehet számítani, ezért a szolgáltató kéri a fogyasztókat, hogy aki még nem téliesítette berendezéseit, tegye meg, mielőtt probléma adódna. Amennyiben valakinek elfagy a vízmérője, bejelentést tehet a Nyírségvíz Zrt. éjjel-nappal elérhető hibaelhárító szolgálatánál. A 42/523-600-as telefonszámon, amely a számlákon is megtalálható, vagy az ugyfel@mail.nyirsegviz.hu-n 24 órában várják a fogyasztók bejelentéseit.

ME.

(Fotó: internet)