Védd meg magad!
Wing Tsun Kung Fu szemináriumot tartottak Nyíregyházán. Máday Norbert két napon keresztül oktatta a növendékeket. A harcművészeti ág nagyon népszerű, mivel gyorsan elsajátíthatók olyan fogások, mellyel egy támadás kivédhető.

Van, aki még csak most kezdte az általános iskolát, van, aki pedig már nyugdíjas. Valamennyien a Wing Tsun mozdulatait gyakorolták a nyíregyházi szemináriumon. Ezúttal is Si-Fu Máday Norbert irányította az edzést. A kilencedik fokozattal rendelkező mester az első kelet-európai, aki ilyen magas kitüntetésben részesült. Ő honosította meg harminc évvel ezelőtt a Wing Tsun-t Magyarországon, évek óta pedig kelet-európai főinstruktorként is dolgozik, így a környező országokban folyó munkát is felügyeli.

Egy határon túli magyar fiatal, ha magyar szót hallhat, neki az öröm. A harcművészet is olyan lehetőség, hogy az a fiatal lomb a gyökeréhez ragaszkodjon, ez pedig nekik nagy segítség. Azok a mesterek, akik Erdélyben, a Felvidéken vagy az elcsatolt területek többi részén tanítanak, így is kezelik ezt a kérdést – mondta Máday Norbert, Wing Tsun 9. mester.

A Wing Tsun-t egy apácanő fejlesztette ki, ezért alap mozdulatai könnyen elsajátíthatók a hölgyek számára is. A nyíregyházi szemináriumon is sok női növendék vett részt.

Szerettem volna olyan mozdulatokat megtanulni, hogy egy támadás esetén megvédhessem magam. A napi munka után egy-egy edzés abban is segít, hogy a testmozgás mellett szellemi felfrissülést is adjon – mondta Sipos Regina.

A harcművészeti ág mozdulatait a fegyveres testületeknél is használják, így Wing Tsun mesterek oktatják többek között a rendőröket is Magyarországon. Nyíregyházán is működik iskola, Fekete László mester évtizedek óta tanítja a kung fu-t a megyeszékhelyen.

Dankó László