Vasúti rezsicsökkentés: jegyet automatából!

A nyíregyházi csomópont kiemelt szerepet tölt be a MÁV állomásai között – tájékoztatta szerkesztõségünket a társaság kommunikációs igazgatósága. Amellett, hogy két jelentõs vasúti fõvonal érinti, naponta átlagosan ötezer fizetõ utas fordul meg itt. Éppen ezért, a közeljövõben európai uniós társfinanszírozással, közel ötmilliárd forintból megújítják a jegyautomata-hálózatot és modern, érintõképernyõs jegyértékesítõ automatákat telepítenek elsõsorban a nagy forgalmú budapesti pályaudvarokra és az elõvárosi vasútvonalak egyes állomásaira, valamint a nagyobb utasforgalmú állomásokra, így a tervek szerint, Nyíregyházára is. Az új jegyértékesítõ automaták egyesítik és ki is bõvítik elõdeik és az internetes jegyátvételi kioszkok feladatkörét, vagyis vasúti bérlet és menetjegy vásárlására, valamint az interneten megváltott jegyek kinyomtatására egyaránt alkalmasak lesznek. Az utasok az in­ter­netes vásárlás segítségével és a jegykiadó automaták igénybevételével elkerülhetik majd a pénztárak elõtti sorban állást.

Több mint egymillióan éltek vele

A jegykiadó automaták forgalmára nem lehet panasz, azokból 21 százalékkal többen vásárolták meg az öt százalékos engedménnyel árult jegyet – tudtuk meg. Az online megváltható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható, 10 százalékos kedvezményû  e-vonatjegyet  a decemberi menetrendváltás óta 56 százalékkal többen vásárolták meg, mint az egy évvel ezelõtti azonos idõszakban. A decemberi menetrendváltáskor bevezetett, 5, 10 és 20 százalékos csatornakedvezmények tehát népszerûnek bizonyulnak, azokkal mostanáig több mint egymillióan éltek. Az utasok már több mint 160 millió forintot spóroltak a vasúti rezsicsökkentéssel.

(Szerző: Bruszel Dóra)

Költséghatékony és kényelmes

– A jegyértékesítõ automaták telepítésének két fő célja van. Egyrészt biztosítani a jegyvásárlást jegypénztár hiányában, illetve zárvatartás idején is. Másrészt pedig nagy utasforgalmú állomásokon a meglevõ pénztárak mellé még több értékesítési kapacitást biztosítani a sorban állások elkerülése érdekében. Jegyértékesítõ automaták telepítésével mindez a költséghatékonyság, kényelem, lefedettség együttes szempontjából optimálisan valósítható meg – hangsúlyozta az igazgatóság.

(Fotó: internet)