Vasúti átvezetés
A tervek szerint június elejére készülhet el a Korányi Frigyes utca és a Kemecsei út csomópontjában a kerékpárút biztonságos vasúti átvezetése. A MÁV a járműforgalmi szakasz felújítását már elvégezte, és az önkormányzati engedélyeztetésű tervek alapján hasonlóan saját költségén építi meg a kerékpárút átvezető szakaszát is.

A nyíregyházi önkormányzat még 2014-ben megépítette a Kemecsei út, a Korányi Frigyes utca és a Blaha Lujza sétány csomópontjánál a biztonságos gyalogátkelőt és a kerékpárút átvezető szakaszát. Viszont a vasúton átvezető rész megépítésével kapcsolatban a terület-tulajdonos MÁV-val abban egyeztek meg, hogy ezt a vasúttársaság saját beruházásban valósítja meg. Az elmúlt év novemberére a tervek el is készültek, majd a MÁV azt kérte, hogy a kerékpárút átvezetésének előkészítését és engedélyeztetését vegye át a város a gyorsabb lebonyolítás érdekében. Mint kiderült, környezetvédelmi hatásvizsgálatot is el kell készíteni, mert a terület nem csak hogy erdő, de Natura 2000-es terület is. Emellett el kell készíteni a forgalomtechnikai terveket is.

 

JÚNIUSRA ELKÉSZÜLHET

 

Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője elmondta, a MÁV a járműforgalmi szakasz felújítását már elvégezte, ami még hátra van, a kerékpárút átvezető szakasz megépítése sorompós védőrendszerrel, ami ugyancsak a vasúttársaság költségén fog megvalósulni. A jelenlegi helyzet az, hogy a tervek felülvizsgálata és engedélyeztetése április végére fejeződhet be. A MÁV arra tett ígéretet, hogy az engedélyes tervek alapján egy hónapon belül megépíti a csomópontban a kerékpárút átvezetését, így június elejére még biztonságosabbá válhat a közlekedés.

Szoboszlai Tibor